Președintele american, Donald Trump şi președintele Federației Ruse, Vladimir Putin ar putea aborda, în timpul întrevederii planificată să aibă loc în marja summitului G20 de la sfârșitul acestei săptămâni, tema stabilității strategice și a controlului asupra armelor, a declarat luni consilierul liderului rus Iuri Ușakov.

 

Pe de altă parte, răbdarea Rusiei este pe terminate în ce privește tergiversarea de către Washington a rezolvării situației legate de sediile diplomatice ruse care au fost închise cu puțin timp înainte de a-și încheia mandatul de către fostul președinte Barack Obama, a declarat, tot ieri, într-o altă conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În discuția cu Trump ar putea fi abordată tema controlului asupra armelor și a stabilității strategice, în menținerea căreia Rusia și SUA, în calitate de mari puteri nucleare, au o răspundere specială”, a declarat Ușakov. Potrivit consilierului lui Putin pentru probleme externe, o importanță specială o are coordonarea eforturilor SUA și Rusiei în contextul situației din Siria.

„Linia principală a Rusiei constă în necesitatea menținerii integrității teritoriale și a caracterului laic (ale Siriei) cu respectarea echilibrului tradițional etno-confesional, eradicarea amenințării teroriste, desfășurarea de reforme politice ale căror principii trebuie să fie elaborate în cadrul unui dialog intersirian exclusiv, fără presiuni din exterior”, a subliniat Ușakov.

În opinia sa, SUA și Rusia „pot face multe lucruri împreună pentru reglementarea crizelor regionale: ucraineană, palestiniano-israeliană, yemenită, libiană, afgană și altele”.

În privinţa sediilor diplomatice închise, întrebat dacă Moscova va lua măsuri simetrice de răspuns înainte sau după așteptata întâlnire dintre președinții rus și american Vladimir Putin și Donald Trump, Dmitri Peskov a spus că această problemă ține de competența Ministerului de Externe.

Moscova așteaptă din partea Washingtonului explicații în scris despre modul în care partea americană intenționează să rezolve criza care a apărut din cauza scandalului legat de sediile diplomatice ruse în Statele Unite ale Americii. În urma dezvăluirilor despre atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane împotriva echipei candidatei democrate la președinție, Hillary Clinton, ex-președintele Barack Obama a ordonat la sfârșitul lunii decembrie, pe lângă expulzarea a 35 de diplomați ruși aflați la post la Washington și San Francisco, și închiderea a două sedii ale misiunilor diplomatice ruse din New York și Maryland.

Președintele Vladimir Putin a decis atunci să nu riposteze și să aștepte instalarea noii administrații la Washington înainte de a lua o hotărâre. Președintele american, Donald Trump, se va întâlni pentru prima dată cu omologul său rus, Vladimir Putin, în marja summitului G20, prevăzut pentru 7 și 8 iulie, la Hamburg (Germania).