Raportul SUA pentru combaterea sclaviei: România, sub limita standardului minim
Departamentul de Stat american susține, în raportul anual în privința sclaviei din zilele noastre, că România „nu îndeplinește în totalitate standardele minime pentru combaterea traficului de persoane”, dar notează că țara „depune eforturi considerabile în acest sens”, informează BBC News online.
Adrian Petrescu, directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, insistă că situația s-a îmbunătățit și că aproximativ 500 de persoane sunt anchetate în fiecare an. Tot el declară că nu numai România are de suferit de pe urma acestei situații. „Afectează, de asemenea, și alte state în care există cerere pentru muncă ieftină sau pentru servicii sexuale (...)”, a afirmat el. România rămâne una dintre țările de origine pentru cele între 10.000 și 13.000 de victime ale traficului de persoane în Marea Britanie, alături de state precum Nigeria, Albania, Vietnam și Polonia.
Autoritățile din Marea Britanie susțin că țara se va plasa în prima linie în cadrul luptei pentru combaterea sclaviei din zilele noastre la nivel global, o realitate încă obișnuită pentru victimele de origine română ale traficului de ființe umane, comentează BBC. Premierul britanic, Theresa May, a creat un fond de 33 de milioane de lire sterline pentru a ajuta aceste state să soluționeze problema. Cu toate acestea, România nu se va califica pentru aceste fonduri deoarece, potrivit datelor, este prea bogată pentru a beneficia de ajutorul britanic, mai comentează BBC. Traficanții ademenesc victimele, promițându-le bani sau afecțiune. Aceștia folosesc tehnica controlului emoțional, folosindu-se de nevoia de afecțiune a femeilor exploatate.
Cel puțin o fată pe lună este racolată de proxeneți, declară Claire Melinte, fondatoarea unui centru comunitar dintr-un sat din România.
Traficanții se împrietenesc cu tinere vulnerabile, le oferă atenție pentru a le câștiga încrederea și apoi le exploatează.
„Ei (n.r. traficanții) se folosesc de aspectele emoționale care caracterizează ființele umane - nevoia de afecțiune și de cineva care să ne iubească și să aibă grijă de noi”, a spus Monica Boseff, director executiv al Fundației Ușa Deschisă, ce oferă asistență completă și adăpost victimelor traficului de ființe umane. „De aceea victimele lor sunt persoane vulnerabile, care provin din medii în care nu au avut parte de susținerea unei familii iubitoare”, a mai spus ea. Potrivit acesteia, majoritatea victimelor sunt adolescente care se îndrăgostesc de proxeneții lor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.