Liderii UE au aprobat joi pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Propunerea a fost aprobată în unanimitate, ceea ce demonstrează că Ungaria nu s-a mai împotrivit.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe platforma X.

„Avem o înțelegere. Unitate. Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă conducerea și responsabilitatea în sprijinul Ucrainei, știm ce este în joc”, a scris Michel.

Acordul de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina include o analiză anuală a pachetului, precum și opțiunea de a-l revizui după doi ani „dacă este nevoie”, au spus doi diplomați UE. Pachetul este menit să stimuleze economia Ucrainei timp de patru ani.

Ungaria, care s-a opus anterior fondului, a cerut ca pachetul să fie revizuit și aprobat o dată pe an. Un diplomat a spus că fondurile UE pentru Ungaria, înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept și drepturile omului în țară, nu vor fi deblocate, în ciuda votului de joi.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trimis un mesaj imediat după votul de la Bruxelles.

„Le mulțumesc lui Charles Michel și liderilor UE pentru aprobarea pachetului pentru Ucraina de 50 de miliarde euro pentru 2024-2027. Este foarte important ca decizia a fost luată de toți cei 27 de lideri, ceea ce demonstrează încă o dată puternica unitate a UE. Sprijinul financiar continuu al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung, care nu este mai puțin importantă decât asistența militară și presiunea prin sancțiuni asupra Rusiei”, a transmis președintele ucrainean pe X.

Reacții au avut mai mulți lideri europeni.

„O zi bună pentru Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, tot pe X.

„Viktor Orban a putut fi convins... Să mergem mai departe”, a scris și premierul polonez Donald Tusk pe platforma de socializare.

Statele UE au negociat îndelung pachetul de ajutor.

Ungaria a respins prima încercare de aprobare din decembrie și a amenințat că va vota împotriva și la întâlnirea CE de joi, de la Bruxelles.