Războiul din Ucraina - Avioane F16 și arme de cu rază lungă de acțiune
Polonia a propus miercuri ca aliații NATO să ofere Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde atacurilor rusești. Autoritățile din Norvegia au anunțat că vor trimite două avioane F-16 în Danemarca pentru a contribui la pregătirea piloților ucraineni iar Turcia a blocat două nave britanice „vânătoare de mine” în strâmtorile Bosfor și Dardanele.
Vestul ar trebui să ofere Ucrainei arme cu rază mai lungă de acțiune, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.
„Ar trebui să răspundem la cel mai recent atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin îl înțelege - prin înăsprirea sancțiunilor, astfel încât să nu poată fabrica noi arme cu componente de contrabandă și oferind Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, care îi vor permite să elimine locurile de lansare și centrele de comandă”, a scris Sikorski pe X.
Un politician ucrainean a spus că loviturile aeriene lansate marți de ruși au fost „probabil cele mai mari din război”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod constant Occidentului să ofere Ucrainei arme mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune. Până în prezent solicitarea a fost refuzată deoarece europenii și americanii se tem că lovituri în adâncul teritoriului Rusiei ar putea duce la escaladarea conflictului.
Tot miercuri, autoritățile din Norvegia au anunțat că vor trimite două avioane F-16 în Danemarca pentru pregătirea piloților ucraineni.
Norvegia a anunțat anul trecut că se va alătura Danemarcei, Țărilor de Jos și altora pentru a dona avioane Ucrainei. Ministrul norvegian al apărării, Bjoern Arild Gram, a declarat că 10 instructori au fost trimiși deja în Danemarca.
O veste proastă pentru Ucraina a venit marți din Turcia. Aceasta nu va permite ca două nave britanice „vânătoare de mine” să tranziteze apele sale în drum spre Marea Neagră pentru a fi folosite de Ucraina, deoarece ar încălca un pact internațional privind trecerea strâmtorilor Bosfor și Dardanele în timp de război.
Marea Britanie a arătat luna trecută că va transfera două nave către marina ucraineană pentru a ajuta la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează Reuters.
Turcia, însă, membră a NATO, și-a informat aliații că nu va permite navelor să folosească strâmtorile Bosfor și Dardanele atât timp cât războiul din Ucraina continuă.
Când Rusia a invadat Ucraina, în 2022, Turcia a făcut apel la Convenția de la Montreux, din 1936, blocând trecerea navelor militare pentru părțile aflate în conflict. Pactul exceptează navele care se întorc la bazele de origine.
Pe de altă parte, Ankara menține relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, pe fondul războiului, arată sursa citată.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.