Hackerii voluntari din Ucraina au atacat supercalculatoarele rusești care procesează date din satelit pentru armată rusă, potrivit Sky News. Pe front, urcainienii confirmă lovirea unei rafinării ruseşti de la Marea Neagră.

Hackerii voluntari au efectuat un atac cibernetic împotriva supercalculatoarelor rusești care procesează date din satelit pentru armată, a anunțat agenția de informații militare ucrainene, GUR. Agenția a transmis că atacul a distrus o bază de date care stochează informații în valoare de 7,9 milioane de lire sterline. Baza este utilizată de 50 de agenții guvernamentale ruse, inclusiv Ministerul Apărării și Ministerul de Interne. Computerele se aflau la Centrul de Cercetare Științifică de Hidrometeorologie Spațială din Orientul Îndepărtat.

„Consecințele sunt devastatoare. Lucrările supercomputerelor echipate cu centrul din Orientul Îndepărtat sunt paralizate și nu pot fi restabilite pe deplin. Zezi de companii strategice ale Federației Ruse, care lucrează pentru apărare și joacă un rol cheie în sprijinirea forțelor de ocupație ruse, vor rămâne fără informații și servicii de importanță critică pentru o lungă perioadă de timp”, a transmis GUR.

GUR susține că rușii nu pot restabili centrul având în vedere sancțiunile emise împotriva statului rus, evidențiind un dispozitiv în valoare de 275.000 de lire sterline care a devenit inoperabil în urma atacului cibernetic.

Ucrainenii confirmă lovitura asupra unei rafinării a rușilor de la Marea Neagră

O sursă din cadrul Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat joi faptul că ucrainenii au lovit o rafinărie de petrol a rușilor de la Marea Neagră. Rafinăria din Tuapse a fost lovită cu drone, potrivit Sky News. În urma loviturii în interior a izbucnit un incendiu uriaș. Uzina este singura mare rafinărie de petrol din Rusia, situată pe malul Mării Negre.

Poate produce 12 milioane de tone pe an și livrează combustibil în principal către Turcia, China, Malaezia și Singapore. Sursa din cadrul serviciului de securitate SBU a spus că ucrainenii vor continua să atace instalațiile care furnizează combustibil pentru armata rusă.

„SBU lovește adânc în Federația Rusă și continuă atacurile asupra instalațiilor care nu sunt doar importante pentru economia rusă, dar oferă și combustibil pentru trupele inamice”, a declarat sursa pentru Reuters.