Recesiunea se agravează în Ungaria, dar premierul Orban este optimist - „Presiunea va fi mare”
Economia ungară trebuie să asigure locuri de muncă în primul rând pentru unguri „şi abia după aceea pentru toţi ceilalţi", a afirmat joi premierul ungar Viktor Orban într-o conferinţă desfăşurată la Budapesta. Creşterea preţurilor pare că se domoleşte în Ungaria, însă recesiunea se agravează.
Ungaria va avea nevoie de circa 500.000 de noi angajaţi în următorii ani, iar prioritatea este de a „mobiliza resursele interne în acest sens", a precizat Orban, în discursul rostit la conferinţa organizată de Camera de comerţ ungară BKIK. El a subliniat că Ungaria dispune încă de „rezerve interne" şi de aceea estul ţării atrage ample proiecte de dezvoltare industrială. În acelaşi timp, „actuala atmosferă politică din Uniunea Europeană, care acordă prioritate cooperării regionale şi contribuie la întărirea relaţiilor cu comunităţile maghiare de dincolo de graniţă", oferă Ungariei oportunitatea de a mobiliza mâna de lucru locală, a adăugat el. „Nu-i putem avantaja pe străini în detrimentul ungurilor, putem vorbi de lucrători invitaţi doar după epuizarea acestor rezerve", a insistat Viktor Orban.
Premierul ungar a reiterat în luarea sa de cuvânt că ţara sa nu se va implica în războiul dintre Rusia şi Ucraina şi va continua să se opună cu succes sancţiunilor care contravin intereselor sale.
„Presiunea asupra noastră va fi mare, dar suntem destul de puternici ca să rămânem în afara războiului, dat fiind că nu avem un guvern de coaliţie", a notat Orban. Acesta a mai menţionat că livrările de energie ruse vor fi menţinute şi că guvernul va fi capabil să finanţeze plafonări de preţuri la energie, precum şi să protejeze şi chiar să multiplice cele 4,7 milioane de locuri de muncă din ţară.
Inflaţia din Ungaria a încetinit pentru prima oară în ultimele 19 luni, ceea ce le oferă factorilor de decizie politică o fereastră de timp pentru a se gândi când să înceapă reducerea celei mai mari rate ale dobânzii din Europa.
În acelaşi timp, Ungaria a intrat în recesiune în cea de a doua jumătate a lui 2022, iar prognozele indică o agravare a problemelor economice, scrie Bloomberg. În februarie, inflaţia din Ungaria s-a redus uşor de la 25,7% la 25,4%, potrivit Biroului de Statistică. Cu toate acestea, este încă prea devreme pentru a putea prezice cât de rapid va putea banca centrală să treacă la reducerea ratei dobânzii situată în prezent la 18%, cea mai mare din UE.
Investitorii se aşteaptă la o reducere cu 64 de puncte de bază într-o lună şi la una de 180 de puncte de bază în maxim trei luni. Factorii de decizie politică au declarat că majorarea ratei dobânzii a fost principalul lor instrument pentru a ţine în frâu inflaţia şi a ancora economia, în timp ce premierul Viktor Orban se străduieşte să deblocheze fonduri UE în valoare de peste 30 de miliarde de dolari, blocate din cauza problemelor legate de corupţie şi de statul de drept.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.