Regimul militar care a preluat puterea prin forţă în Myanmar o acuză pe Aung San Suu Kyi, fost premier de facto, că a primit ilegal suma de 600.000 de dolari şi aur, informează BBC News.

Aceasta este cea mai puternică acuzaţie la adresa lui Aung San Suu Kyi după ce a fost arestată în contextul loviturii de stat militare. Conform regimului militar, Aung San Suu Kyi a primit ilegal suma de 600.000 de dolari şi aur în valoare de peste 625.000 de dolari. Nu au fost oferite dovezi în sprijinul acuzaţiilor.

Comandantul militar Zaw Min Tun îl acuză de corupţie şi pe preşedintele destituit, Win Myint. De asemenea, sunt acuzaţi de corupţie membri ai Guvernului. Aung San Suu Kyi, deţinută într-o locaţie necunoscută, este inculpată şi pentru acţiuni în scopul generării de „temeri sociale", deţinere de echipamente de telecomunicaţii interzise şi încălcarea restricţiilor antiepidemice.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.