Relaţiile americano-chineze, testate militar în Pacific - Misiune în strâmtoarea Taiwan
Statele Unite analizează posibilitatea de a trimite o navă militară care să traverseze Strâmtoarea Taiwan, o manevră care riscă să atragă o reacţie dură din partea Beijingului în contextul tensiunilor bilaterale generate de disputele comerciale şi de criza nord-coreeană.
Trecerea unei nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan ar putea fi considerată de Guvernul separatist de la Taipei drept un gest de susţinere din partea preşedintelui Donald Trump după o serie de manevre militare chineze în jurul insulei autonome. Beijingul consideră Taiwanul teritoriu chinez. Oficiali americani au declarat pentru agenţia Reuters că Washingtonul a analizat posibilitatea trimiterii unui portavion prin Strâmtoarea Taiwan anul acesta, dar planurile nu au fost puse în aplicare, probabil de teama unei reacţii virulente a Chinei. Ultima dată când un portavion american a tranzitat Strâmtoarea Taiwan a fost în anul 2007, în timpul Administraţiei George W. Bush. O altă opţiune, mai puţin provocatoare, ar fi reluarea tranzitului altor nave militare americane, aşa cum s-a întâmplat în iulie 2017. Departamentul american al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a recomandat Statelor Unite să gestioneze prudent problema Taiwanului pentru a evita deteriorarea relaţiilor bilaterale şi a stabilităţii regionale. „Noi am evidenţiat în mod repetat că problema Taiwanului este cea mai importantă şi cea mai sensibilă problemă fundamentală în relaţiile China-SUA”, a explicat oficialul de la Beijing. Ministerul taiwanez al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, precizând că informaţiile trebuie verificate.
Donald Trump, care în 2016 a încălcat protocolul discutând direct cu preşedintele Taiwanului, a moderat tonul despre criza taiwaneză în ultimele luni, în contextul în care are nevoie de sprijinul Beijingului în disputa nucleară cu regimul din Coreea de Nord.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.