Maia Sandu, liderul formaţiunii proeuropene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), este pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău.

Maia Sandu a obţinut 56,91% din voturi, iar preşedintele în funcţie, Igor Dodon, un politician prorus, 43,09%, potrivit datelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după procesarea a peste 99% din buletinele de vot.

Prezenţa la urne în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova a fost de 52,74%, respectiv 1,64 milioane de alegători.

„Cea mai frumoasă echipă politică pe care a avut-o Republica Moldova. Avem foarte mult de muncit pentru a pune în practică ceea ce am promis. O să construim pas cu pas țara pe care am promis-o. Prima sarcină este să unim societatea pentru lucrurile comune, pe cei care au votat astăzi și pe cei care nu au ieșit la vot”, a declarat Maia Sandu, duminică seară, la sediul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru succesul din al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, spunând că victoria este „un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept”.

„Victoria dumneavoastră este un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept - calea spre un viitor prosper”, a scris Ursula von der Leyen în engleză pe contul său de Twitter, începându-şi mesajul prin a-i transmite Maiei Sandu „felicitări” în limba română.

„UE este pregătită să sprijine Moldova”, şi-a încheiat preşedinta germană a Comisiei Europene mesajul de felicitare.

Tot luni, preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis o telegramă de felicitare Maiei Sandu cu ocazia victoriei în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, exprimându-şi speranţa că activitatea acesteia în fruntea statului „va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor” dintre cele două ţări, a comunicat luni serviciul de presă al Kremlinului.

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a pierdut alegerile pentru al doilea mandat, a declarat luni că ia în calcul posibilitatea contestării rezultatelor scrutinului desfăşurat duminică.

El a afirmat, luni, că are informaţii potrivit cărora în alegerile de duminică au existat „încălcări fără precedent” a legilor electorale, referindu-se în special la votul din diasporă.