Reuniunea din oraşul saudit Jeddah, pe tema opţiunilor de oprire a conflictului din Ucraina, a fost marcată de disensiuni, iar Brazilia a amintit că orice soluţie diplomatică trebuie să implice Rusia, care nu a fost invitată la eveniment.

 

Reuniunea din Arabia Saudită, la care au participat oficiali din aproximativ 40 de state, s-a încheiat fără un rezultat concret, în contextul în care Rusia nu a trimis nicio delegaţie. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că delegaţia Kievului a prezentat planul de pace propus unilateral de Kiev, axat pe retragerea trupelor ruse de pe întregul teritoriu ocupat al Ucrainei, inclusiv din regiunea Crimeea.

„Discuţiile nu au fost facile, fiind marcate de numeroase dezacorduri", a admis Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev şi şeful delegaţiei ucrainene de la Jeddah, citat de cotidianul Le Monde.

Reuniunea informală s-a încheiat fără publicarea vreunei declaraţii comune, dar un diplomat european a afirmat, potrivit Agenţiei France-Presse, că a existat consens asupra faptului că „integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să fie elementul central pentru un acord de pace".

„Emisarul Chinei a participat activ şi a primit favorabil ideea unei noi reuniuni. Eforturile merg în direcţia creării condiţiilor pentru negocieri. Au fost create condiţiile prin reuniunea de acum? Nu. Este un efort pe termen lung", a afirmat un diplomat francez, sub protecţia anonimatului.

Delegaţia Braziliei a insistat că „orice negociere veritabilă trebuie să implice toate părţile", inclusiv Rusia. „Chiar dacă Ucraina este principala victimă, dacă vrem pace cu adevărat, trebuie să implicăm Moscova în proces, într-o formă sau în alta", a afirmat Celso Amorim, unul dintre consilierii preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

Înaintea evenimentului, Administraţia Volodimir Zelenski exprimase speranţa că reuniunea din Arabia Saudită va contribui la reconfigurarea arhitecturii politice internaţionale. Kievul ar vrea obţinerea sprijinului naţiunilor din Sudul Global - India, Brazilia şi Africa de Sud - care au adoptat poziţii neutre faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Egipt, Indonezia, Chile, precum şi Uniunea Europeană au trimis reprezentanţi la reuniunea din Arabia Saudită. Germania a fost reprezentată de Jens Plötner, consilierul pentru Afaceri Externe al cancelarului Olaf Scholz, şi de Tjorven Bellmann, director pentru Afaceri Politice în cadrul Ministerului de Externe. Li Hui, emisarul special al Chinei responsabil de Afaceri Euroasiatice, a fost, de asemenea, prezent la eveniment. Rusia nu a trimis niciun reprezentant.

Rusia susţine că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Kievului să recunoască „noile realităţi teritoriale", o referire la teritoriile ocupate de forţele militare ruse.