Membrii Consiliului de Securitate al ONU au votat împotriva adoptării unui proiect de rezoluție ce prevedea condamnarea acțiunii militare efectuate de Statele Unite, Marea Britanie și Franța în Siria, catalogată drept o „agresiune” împotriva Siriei.

 

Proiectul de rezoluție stipula condamnarea de către Consiliul de Securitate a „agresiunii SUA și aliaților săi împotriva Republicii Arabe Siriene” și cerea „încetarea imediată și fără întârziere a agresiunii împotriva regimului de la Damasc”. Rusia avea nevoie de votul a cel puțin nouă membri ai organismului pentru adoptarea rezoluției. De asemenea, niciunul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (SUA, Mare Britanie, Franța, China, Rusia) nu trebuie să-și exercite dreptul la veto.

Rusia, China și Bolivia au votat în favoarea adoptării proiectului de rezoluție, opt state au votat împotrivă, iar patru s-au abținut (Peru, Kazakhstan, Etiopia and Guineea Ecuatorială). Cu ocazia ședinței Consiliului de Securitate, Nikki Haley, ambasaodrul SUA la ONU a avertizat că „dacă regimul sirian folosește din nou gaze toxice, Statele Unite sunt gata de acțiune”. Vassili Nebenzia, ambasadroul rus la ONU a acuzat Statele Unite, Franța și Marea Britanie că au „a dat dovadă de un dispreț flagrant față de dreptul internațional”.

Bashar Al-Assad, președintele Siriei, le-a transmis, duminică, unor parlamentari din Rusia aflați într-o vizită la Damasc că bombardamentele efectuate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva Siriei reprezintă un act de agresiune. Declarațiile lui Bashar al-Assad au fost făcute în contextul în care mai mulți parlamentari ruși au efectuat o vizită în Siria la câteva ore după bombardamentele efectuate de aliații occidentali împotriva regimului de la Damasc. La rândul său, Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a anunţat duminică că trupele americane nu se vor retrage din Siria până când nu își vor îndeplini toate obiectivele. În cadrul unui interviu acordat pentru Fox News, Haley a precizat că printre obiectivele SUA în Siria se numără asigurarea că regimul de la Damasc nu va mai utiliza arme chimice, înfrângerea totală a rețelei teroriste Stat Islamic, dar și supravegherea acțiunilor Iranului.