CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că țara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deținut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

 

Potrivit comunicatului dat publicității de instanța europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenţie NEGRU (Detention Site Black), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005. CEDO a concluzionat că autoritățile române cunoșteau faptul că CIA va întreprinde acțiuni contrare drepturilor înscrise în Convenția Europeană a Drepturilor Omului ale deținutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenție, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului român la acțiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător. Totodată, s-au mai înregistrat și încălcări ale articolului 5 (Dreptul la libertate și siguranță), articolului 8 (Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) și articolului 13 (Dreptul la un remediu efectiv) în conjuncție cu articolele 3, 5, 8.

CEDO a mai constat încălcări ale Articolului 6.1 (dreptul la un proces echitabil în termen rezonabil) și Articolului 2 (Dreptul la viaţă) și 3, împreună cu articolul 1 din Protocolul 6 (abolirea pedepsei cu moartea), deoarece România a ajutat la transferul lui Al Nashiri într-o altă țară, în pofida riscului real ca deținutului să-i fie refuzat dreptul la judecată și posibilității aplicării pedepsei cu moartea. Instanța europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigație completă în cazul Al Nashiri, și dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil. Bucureștiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Din document rezultă că în închisoarea CIA din România au fost deţinuţi suspecţi importanți, printre care s-au numărat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al reţelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizaţiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numărul trei în ierarhia grupării, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat în atacul asupra navei militare USS Cole. În august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus o reclamaţie în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Abd al Rahim al-Nashiri, acuzat de implicare în atacul asupra navei militare USS Cole (comis în anul 2000, în Yemen), și care este în continuare deținut de autoritățile americane. În ceea ce privește cazul Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn v Lituania, CEDO a constat o serie de încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, stabilind că Lituania este responsabilă pentru încălcarea drepturilor deținutului. Țara baltică a găzduit un centru secret de detenție CIA în perioada februarie 2005-martie 2006.