Rusia a strâns informații privind imixtiunea SUA în afacerile ei interne - Kremlinul plăteşte cu aceeaşi monedă
Ministerul rus de Externe a strâns în mod constant informații privind imixtiunea Statelor Unite în afacerile interne ale Moscovei, a anunțat luni adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, relatează site-ul agenției Tass.
„Ministerul rus de Externe a simplificat eforturile de colectare a informațiilor relevante. Acest demers vizează atât tentativele de imixtiune în afacerile noastre interne, cât și eforturile la scară largă pe care le desfășoară Statele Unite. Susțin nevoia de a scoate în evidență eforturile depuse de către adversarii noștri pentru a influența tinerii și activitatea din anumite regiuni. Accentul în această luptă se va pune pe spațiul informațional. Războiul informațional va deveni mult mai înspăimântător și acesta este lucrul cu care va trebui să ne confruntăm în perioada următoare”, a spus Riabkov, în cadrul unei întruniri a comisiei pentru protejarea suveranității de stat din Consiliul Federației Ruse (camera superioară a legislativului).
Diplomatul rus susține că Washingtonul „nu numai că interferează în afacerile interne ale Rusiei, prin diferite canale și sub diverse forme, dar încearcă să dea vina pe Rusia pentru pseudo-interferența în afacerile interne ale SUA”.
Serghei Riabkov a mai precizat că Rusia are dovezi că SUA încearcă să se implice în alegerile prezidențiale din 18 martie, să creeze haos în țară. Potrivit adjunctului ministrului de Externe, sancțiunile americane au ca scop destabilizarea Rusiei.
„Încercările SUA de a interfera în afacerile noastre interne au fost active în mod special în ultimii ani, pe durata campaniei electorale și a alegerilor pentru președinție și Duma de Stat", a spus Riabkov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că SUA au „o tradiție bogată" privind ingerințele în alegerile altor state, inclusiv Rusia.
„Statele Unite au o tradiție bogată de imixtiune în afacerile interne și procesele electorale ale mai multor țări din lume, inclusiv Rusia, nu este un secret pentru nimeni. Acest fapt a fost recunoscut și de către americani", a transmis Peskov.
Comisia parlamentară pentru protecția suveranității statului a prezentat „numeroase semne de interferență din străinătate” în activitățile interne ale Rusiei în perioada 2011-2017.
„Comisia este convinsă că aceste încercări din străinătate nu au influențat semnificativ cursul campaniilor electorale și exprimarea voinței cetățenilor ruși în timpul alegerilor. Faptele menționate mai sus nu vizează neapărat slăbiciunile unor astfel de activități ilegale, ci stabilitatea socială și politică din Rusia, precum și măsurile adecvate pe care le iau autoritățile ruse pentru a proteja drepturile constituționale ale cetățenilor săi și suveranitatea electorală a Rusiei", se arată într-un document consultat de agenția Tass.
Potrivit raportului Consiliului Federației Ruse, nerecunoașterea alegerilor din regiunea Crimeea este o acțiune catalogată drept interferență în afacerile interne ale Rusiei.
„Adversarii străini nu recunosc alegerile din peninsula Crimeei, refuzând în mod ilegal dreptul a milioane de locuitori din Crimeea și Sevastopol să aleagă și să fie aleși. Washingtonul a desfășurat o activitate foarte intensă, în special folosind prezența diplomatică și consulară din Rusia, pentru a strânge informații despre opiniile electoratului rus, despre percepția lor asupra situației sociale și economice și despre evaluarea consecințelor sancțiunilor economice", se mai menționează în document.
Agenţiile americane de informaţii au declarat la începutul anului trecut că Rusia s-a implicat în alegerile prezidenţiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump. Fostul director FBI, Robert Mueller, este şeful comisiei de anchetă care verifică dacă membrii echipei lui Donald Trump au beneficiat sau nu de eforturile Rusiei. Ei trebuie să mai afle dacă legea a fost încălcată şi în ce mod.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.