Turcia şi Rusia au semnat ieri un acord care stabileşte un centru comun de monitorizare a încetării focului în provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Rusia are deja trupe şi tehnică militară masivă în Caucaz.

Acordul prevede că cele două ţări vor colabora în cadrul misiunii care va controla respectarea armistiţiului, a anunţat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Declaraţia, făcută în faţa deputaţilor formaţiunii sale politice Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), survine după ce trupele ruse de menţinere a păcii au început să fie desfăşurate în Nagorno-Karabah, conform unui acord care pune capăt celor şase săptămâni de confruntări militare sângeroase între armata azeră şi forţele etnicilor armeni din această provincie, acestea din urmă pierzând în urma luptelor o parte din teritoriile pe care le controlau.

„Turcia va participa împreună cu Rusia la o forţă de pace care va monitoriza şi va controla aplicarea acordului (de încetare a focului-n.r.) în regiune. Acordurile privind crearea acestui centru comun ruso-turc care va controla încetarea focului au fost semnate în această dimineaţă'', a indicat Erdogan.

Înţelegerea dintre Ankara şi Moscova completează acordul în nouă puncte semnat marţi dimineaţă între Armenia şi Azerbaidjan cu medierea Rusiei, care prevede numai stabilirea unei forţe de pace a Rusiei şi crearea unui „centru de control'', fără să menţioneze Turcia.

„S-a pus astfel capăt oficial şi de facto celor 28 de ani de ocupaţie a pământurilor Azerbaidjanului. Karabahul redevine un loc sigur sub umbra Semilunei'', a mai spus preşedintele turc, care în conflictul dintre azeri şi armeni a susţinut deschis Azerbaidjanul.

Acordul semnat marţi prevede că Armenia îşi va retrage trupele din mai multe teritorii azere pe care după războiul din anii '90 le-a luat sub control pentru a asigura continuitatea teritorială cu provincia Nagorno-Karabah. Armenia va păstra însă controlul asupra celei mai mari părţi a acestei provincii azere populată majoritar de armeni, iar trupele ruse vor garanta securitatea unei fâşii cu o lăţime de cinci kilometri care va menţine legătura între Armenia şi Nagorno-Karabah.

Acordul de pace mediat de Rusia nu a implicat nici un stat occidental, nici Turcia, nici membrii grupului Minsk al OSCE. A fost o afacere rusă, pe care oricât a încercat partea azeră să o facă să arate ca o victorie, a fost de fapt o afacere unilaterală coordonată de la Kremlin. În plus, prezenţa militară rusă rămâne în Caucaz, practic, sine die.