Schimbarea de la Casă Albă, în presa din lumea arabă - Prudenţă, frică, speranţă
Presa monarhiilor arabe din Golf a primit cu puţin entuziasm vestea sosirii lui Joe Biden la Casa Albă, temându-se că el va relua alegerea diplomatică a fostului preşedinte american Barack Obama, pe care o consideră prea conciliantă cu Iranul.
Liderii din Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Kuweit l-au felicitat pe noul preşedinte american, în timp ce ai Arabiei Saudite şi Omanului, ceilalţi doi membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), nu au făcut-o încă.
„La revedere Trump, bun venit Biden", scrie sobru cronicarul saudit Aberrahman Al-Rashed în cotidianul Asharq al-Awsat. La fel ca mulţi comentatori din Golf, în general apropiaţi de cercurile conducătoare, Rashed spune că se teme ca politica noii administraţii americane să nu fie asemenea celei a lui Obama, când Biden era vicepreşedinte. Dar el consideră că o revenire la această politică este improbabilă, în ciuda faptului că Biden s-a înconjurat de personalităţi din fosta administraţie Obama.
Spre deosebire de Donald Trump, care a adoptat o politică de „presiune maximă" faţă de Teheran, Biden ar urma să revină la o politică mai convenţională faţă de Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite.
Sub administraţia Trump, Statele Unite s-au retras unilateral din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015 cu Teheranul şi l-au asasinat pe generalul Qassem Soleimani, arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu.
În Bahrein, cotidianul Akhbar Al-Khaleej regretă chiar plecarea lui Trump, subliniind că el merită „mulţumiri şi recunoştinţă".
„Poziţiile lui Trump asupra Iranului au creat o nouă realitate (...) şi va fi dificil pentru administraţia Biden să le respingă complet", estimează totuşi Sayed Zahra, cronicarul cotidianului Akhbar Al-Khaleej. El adaugă că administraţia Obama a sprijinit „forţe distructive în ţările arabe, căutând să le dea putere", în aluzie la presupusul sprijin al acestei administraţii pentru Frăţia Musulmană, în Egipt şi în alte părţi.
Cu câteva ore înainte de a părăsi funcţia, Trump a acordat Legiunea de Merit, o înaltă distincţie americană, regelui Bahreinului, Hamad bin Issa Al-Khalifa.
Cotidianul saudit Okaz se întreabă dacă noua administraţie americană „îi va îmbrăţişa pe aliaţi" care sunt ţările arabe din Golf sau „se va reconecta cu duşmanii lor", în aluzie la Iran.
La Teheran, presa iraniană era împărţită între ziare conservatoare, potrivit cărora Trump şi Biden înseamnă acelaşi lucru, şi cotidiene reformatoare şi moderate, care salută sosirea unui nou preşedinte la Washington cu prudenţă amestecată cu aşteptări de schimbare.
„Învestitura lui Biden într-un oraş golit de forţele armate", ironizează ziarul ultraconservator Kayhan deasupra fotografiilor cu soldaţi şi un bulevard pustiu din capitala Statelor Unite. Editorialul cotidianului îşi bate joc de „bătrânul Biden" şi de cei care „îşi pun speranţa în el" în Iran.
Un alt ziar ultraconservator, Javan, suspectează că guvernul Biden vrea „să folosească multilateralismul" împotriva Teheranului "în coordonare cu aliaţii săi arabi din Golful Persic şi Israel".
Miercuri, preşedintele Hassan Rouhani, un moderat, a salutat plecarea „tiranului" Trump. Ziarul guvernamental Iran estimează joi că "este nevoie de cel puţin şase luni pentru a şti sigur care vor fi alegerile politice" ale lui Biden.
„Trump a plecat", titrează pe prima pagină Sazandegi (reformator) şi cotidianul economic Donya-ye Eqtessad, amintind de celebrul „Şahul a plecat" al ziarului Ettelaat, anunţând în ianuarie 1979 plecarea ultimului suveran al ţării, cu câteva săptămâni înainte de victoria revoluţiei iraniene.
Pentru Sazandegi, „era Biden începe între frică şi speranţă".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.