Reţeaua teroristă Al-Qaida are o bază în Iran, a afirmat marţi, fără a oferi dovezi, secretarul de Stat american în exerciţiu, Mike Pompeo, însă Administraţia de la Teheran a respins imediat acuzaţiile, catalogându-le drept „minciuni care au caracter beligerant”.

 

Cotidianul The New York Times a relatat în noiembrie 2020 că un lider al reţelei Al-Qaida, Abu Muhammad al-Masri, acuzat de implicare în atacurile teroriste care au vizat în 1998 ambasade SUA din Africa, a fost asasinat în Iran de agenţi ai serviciilor secrete israeliene. Teheranul a negat informaţiile, afirmând că pe teritoriul Iranului nu sunt terorişti Al-Qaida.

Însă Mike Pompeo a afirmat că Abu Muhammad al-Masri a fost ucis pe 7 august 2020. „Prezenţa lui Al-Masri în Iran indică de ce ne aflăm astăzi aici. Al-Qaida are o nouă bază: este Republica Islamică Iran”, a declarat Mike Pompeo, în cursul unei conferinţe de presă organizate la Clubul Naţional de Presă din Washington.

Mike Pompeo a anunţat că Statele Unite impun sancţiuni împotriva liderilor Al-Qaida din Iran şi a unor membri ai grupurilor kurde care colaborează cu reţeaua teroristă. De asemenea, secretarul de Stat american în exerciţiu a anunţat o recompensă de şapte milioane de dolari pentru localizarea liderului filialei din Iran a reţelei Al-Qaida, Muhammad Abbatay, alias Abd al-Rahman al-Maghrebi.

Mike Pompeo a acuzat în mai multe rânduri Iranul, un stat majoritar şiit, că ar avea legături cu Al-Qaida, o organizaţie teroristă sunnită, dar nu a oferit dovezi.

„Prin date fictive prezentate ca fiind declasificate şi acuzaţii referitoare la prezenţa reţelei teroriste Al-Qaida, Mike Pompeo îşi încheie în mod penibil cariera dezastruoasă, cu minciuni care au caracter beligerant”, a reacţionat, prin Twitter, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Administraţia Donald Trump caută pretexte pentru a declanşa un conflict militar cu Iranul în ultimele zile ale mandatului preşedintelui Donald Trump, a afirmat recent ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif. „În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră. Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale”, a declarat Mohammad Javad Zarif.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu.