Statele Unite ale Americii au anunţat o nouă asistenţă militară pentru Ucraina, după ce secretarul de stat Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin au încheiat o călătorie secretă la Kiev.

 

În cadrul primei vizitei americane în capitala Ucrainei de la invazia Rusiei, secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul Apărării Lloyd Austin i-au spus preşedintelui ucrainean şi consilierilor săi că SUA vor oferi peste 300 de milioane de dolari în finanţare militară externă şi au aprobat o vânzare de muniţie în valoare de 165 de milioane de dolari. Cei doi oficiali au profitat de prima vizită a reprezentanților SUA în Ucraina de la invazia Rusiei în urmă cu două luni, pentru a anunța revenirea treptată a diplomaților americani în această țară și numirea unui nou ambasador.

Aceştia au mai spus că Biden va anunţa în curând candidatul său pentru funcţia de ambasador în Ucraina şi că diplomaţii americani care au părăsit Ucraina înainte de război vor începe să se întoarcă în ţară săptămâna viitoare. Ambasada americană din Kiev va rămâne închisă pentru moment.

Antony Blinken şi Lloyd Austin au susţinut o conferinţă de presă la graniţa dintre Polonia şi Ucraina la scurt timp după ce s-au întors de la Kiev. Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Rusia continuă să „brutalizeze” anumite părţi ale Ucrainei, adăugând că ucrainenii „se ţin tare” în faţa unui război devastator.

De asemenea, Blinken a afirmat că Rusia „eşuează în obiectivele sale de război”, în timp ce Ucraina reuşeşte. El a adăugat că „o Ucraină suverană şi independentă va exista mult mai mult timp” decât va fi Vladimir Putin la putere în Rusia. Totodată, el a oferit o perspectivă asupra modului în care el şi secretarul apărării Lloyd Austin au ajuns la Kiev, confirmând că cei doi au călătorit cu trenul din Polonia. Austin își va continua călătoria în Germania, unde va primi omologi din peste 20 de țări și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană americană de la Ramstein, pentru a discuta despre nevoile de apărare ale Ucrainei, a mai spus un oficial al Pentagonului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că apreciază „asistența fără precedent a Statelor Unite pentru Ucraina”, scrie CNN. Biroul lui Zelenski a emis o declarație în urma unei întâlniri la Kiev între liderul ucrainean, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui Biden personal și în numele întregului popor ucrainean pentru poziția sa în susținerea Ucrainei, pentru poziția sa personală clară. Vreau să mulțumesc întregului popor american, precum și Congresului pentru sprijinul lor bicameral și bipartizan. O vedem. Îl simțim”, a spus Zelenski.

Zelenski a discutat, de asemenea, despre consolidarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei, se arată în comunicat.

„Înțelegem care ar trebui să fie următorii pași în acest drum. Și ne bazăm pe sprijinul partenerilor noștri”, a declarat Zelenski, potrivit comunicatului.