Secretarul general al NATO Mark Rutte îi va primi miercuri la Bruxelles pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi mai mulţi lideri europeni, a anunţat Alianţa luni, cu câteva săptămâni înainte de instalarea lui Donald Trump la putere în SUA, informează AFP.

„Secretarul general va avea o întrevedere cu preşedintele Zelenski miercuri. Alţi lideri europeni sunt la Bruxelles cu ocazia unui summit european şi unii dintre ei li se vor alătura pentru a discuta despre sprijinirea Ucrainei, în special în materie de apărare antiaeriană", a anunţat un responsabil al NATO.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul federal german Olaf Scholz, prim-ministrul polonez Donald Tusk şi premierul britanic Keir Starmer ar urma să participe la această reuniune informală. Antonio Costa, preşedintele Consiliului European care regrupează cele 27 de state, şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, ar urma de asemenea să li se alăture.
Europenii şi preşedintele ucrainean sunt îngrijoraţi de posibilitatea suspendării ajutorului militar american pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Donald Trump a declarat de mai multe ori că el intenţionează să readucă pacea în Ucraina, promiţând să reuşească aceasta „în 24 de ore", însă nu a precizat niciodată cum anume.
În acest context, Kievul se teme că ar putea fi forţat să negocieze un acord care nu va ţine cont de cererile sale în materie de suveranitate şi de garanţii de securitate. Mai multe ţări europene, printre care Franţa şi Germania, au început să discute despre trimiterea de trupe în Ucraina pentru a garanta un eventual viitor armistiţiu. Însă ele insistă mai ales asupra necesităţii de a susţine acum Ucraina, pentru ca ea să fie în poziţie de forţă înainte de orice eventuală negociere.
„Trebuie să fie pace pentru a trimite soldaţi ai păcii, dar Rusia nu vrea pace", a subliniat luni şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, îndemnând la întărirea sprijinului militar pentru Kiev.
Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni Occidentul că împinge Rusia spre „liniile sale roşii" - situaţie pe care Moscova a declarat clar că nu o va tolera - şi a atenţionat că Federaţia Rusă va fi forţată să răspundă. 
Vladimir Putin a declarat în timpul unei reuniuni cu oficiali ruşi din domeniul apărării că Rusia urmăreşte cu îngrijorare evoluţia şi potenţiala desfăşurare de către SUA a unor rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie. El a spus că Rusia va ridica toate restricţiile sale voluntare asupra desfăşurării propriilor rachete dacă SUA vor merge înainte şi vor desfăşura asemenea rachete.
„Trupele ruse dispun de iniţiativa strategică pe toată linia de contact" în Ucraina, a declarat el. „Ţin să subliniez că anul care s-a scurs a fost un an crucial în ceea ce priveşte realizarea unor obiective ale operaţiunii militare speciale", a adăugat el.