Turcia a ameninţat că-i va lovi pe jihadiştii din regiunea siriană Idlib dacă nu respectă o încetare a focului menită să pună capăt luptelor în această provincie rebelă, a doua zi după ce Ankara a fost criticată dur de Moscova.

„Va fi utilizată forţa la Idlib împotriva celor care nu respectă încetarea focului, inclusiv radicalii", a declarat ministrul turc al apărării Hulusi Akar, citat de agenţia de stat turcă Anadolu. „Vom trimite unităţi suplimentare pentru a restabili armistiţiul şi a ne asigura că va fi menţinut", a adăugat Akar.

Turcia şi Rusia, care coordonează un proces menit să pună capăt luptelor la Idlib, au anunţat în mai multe rânduri instituirea unei încetări a focului în această provincie din nord-vestul Siriei, dar niciuna nu a rezistat. În pofida unui acord de diminuare a tensiunilor între Ankara şi Moscova, regimul sirian derulează de mai multe luni o ofensivă, cu sprijinul aviaţiei ruse, în provincia Idlib, controlată de grupuri rebele şi de jihadişti, în special fosta ramură a Al-Qaida din Siria, grupărisusţinute de Turcia. Intensificarea în ultimele săptămâni a bombardamentelor în Idlib a dat naştere miercuri unor schimburi de replici dure între Ankara, care susţine grupări insurgente, şi Moscova, care este aliată cu preşedintele sirian Bashar al-Assad. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat astfel Moscova că participă la „masacrul" civililor alături de forţele regimului în Idlib.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat acuzând Turcia că nu face nimic pentru „a-i neutraliza pe terorişti în Idlib", o situaţie caracterizată drept „inacceptabilă".

Ankara este preocupată de situaţia din Idlib din cauza apropierii regiunii de frontiera turcă, temându-se că ofensiva regimului sirian ar putea provoca un nou aflux de refugiaţi spre Turcia, care găzduieşte deja 3,7 milioane de sirieni.

În contextul în care criza din Idlib tensionează relaţiile dintre Turcia şi Rusia, SUA şi-au exprimat susţinerea faţă de autorităţile turce. Reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a discutat miercuri cu mai mulţi responsabili turci la Ankara.

În declaraţii difuzate joi de ambasada SUA la Ankara pe contul său de Twitter, James Jeffrey a afirmat că Washingtonul este „în total acord cu Turcia" în chestiunea prezenţei sale în Siria „pentru a apăra interesele sale vitale în contextul afluxului de refugiaţi şi pentru a lupta împotriva terorismului".

„Înţelegem şi susţinem preocupările turce legitime care justifică prezenţa forţelor turce în Siria şi în special la Idlib", a adăugat el, criticând „regimul preşedintelui Assad autor de crime de război". El a mai afirmat că regimul sirian şi aliaţii săi rus şi iranian ar trebui să înţeleagă că „nu vor putea înregistra o victorie militară" în Siria.

„Când Rusia, Iran şi Assad vor constata că nu vor putea avansa mai mult fără a intra în conflict cu noi sau cu Turcia, ei vor realiza că a venit timpul să revină la masa de negocieri la Geneva pentru a soluţiona acest conflict prin mijloace diplomatice", a spus ambasadorul SUA.