Circulaţia liberă a informaţiei pe internet începe să fie sugrumată. Legile europene impuse pentru protecţia datelor personale au determinat companiile de media americane să blocheze accesul utilizatorilor europeni. O lege pentru „protecţia” cetăţenilor se întoarce împotriva propriilor cetăţeni...

Câteva site-uri de știri americane, inclusiv Los Angeles Times și New York Daily News, au început să fie indisponibile pentru cititorii din Uniunea Europeană, după intrarea în vigoare a regulilor de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR) în 25 mai, transmite BBC.

„Din păcate, site-ul nostru este momentan indisponibil în cele mai multe țări din Uniunea Europeană. Suntem implicați în soluționarea problemei și ne angajăm să analizăm opțiunile care sprijină întreaga gamă de oferte digitale pe piața UE. Continuăm să identificăm soluțiile tehnice de conformitate care vor oferi tuturor cititorilor jurnalismul nostru de înaltă calitate”, este mesajul pe care cititorii din UE ai știrilor americane îl întâmpină la accesarea site-ului Los Angeles Times. Site-urile afectate sunt cele din cadrul grupurilor media Tronc (caree includ Chicago Tribune, Orlando Sentinel și Baltimore Sun) și Lee Enterprises. Compania a vândut recent Los Angeles Times și San Diego Union-Tribune miliardarului Patrick Soon-Shiong.

Înainte de intrarea în vigoare a normelor pentru protecția datelor, în 24 mai, numeroase companii online din afara Uniunii Europene au blocat accesul utilizatorilor europeni pentru a evita încălcarea Regulamentului General pentru Protecţia Datelor (GDPR), informează cotidianul The Guardian. Site-ul Instapaper, deţinut de firma americană Pinterest, a anunţat la acea dată deconectarea temporară a utilizatorilor europeni. „Ne cerem scuze pentru neplăceri, vom restabili accesul cât mai curând”, a comunicat compania.

Firma Unroll.me, specializată în structurarea conţinutului în inboxurile e-mailurilor, a anunţat suspendarea serviciilor pentru companiile europene, deoarece nu poate garanta respectarea noilor reglementări europene. „Ne pare foarte rău că nu mai putem oferi servicii”, le-a transmis firma clienţilor europeni. Şi unele site-uri de jocuri online, inclusiv Ragnarok, au oprit accesul utilizatorilor europeni.

Crowdpac, o organizaţie pentru lobby politic deţinută de Steve Hilton, fost consilier al fostului premier britanic David Cameron, a anunţat închiderea filialei din Marea Britanie „din raţiuni operaţionale”.