Situaţia de la graniţa estică a Ucrainei se menţine explozivă - Câinii războiului latră la graniţe
Prima jumătate a zilei de duminică a venit cu „recomandarea puternică” a Ministrului Afacerilor Externe către cetățenii români de a evita orice deplasare în Ucraina și de a părăsi „cât mai curând” teritoriul țării vecine.
De asemenea, tot duminică, Belarus a anunţat duminică că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul său, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina vecină. Acest anunţ înseamnă că trupele ruse vor rămâne în Belarus, în plină criză cu occidentalii, în pofida promisiunilor Moscovei că forţele sale vor pleca din această ţară aflată la porţile UE după aceste manevre desfăşurate începând din 10 februarie.
Totodată, serviciile americane ar fi obținut informații potrivit cărora armata rusă a primit ordine pentru efectuarea unui atac pe scară largă asupra Ucrianei, relatează The Washington Post.
Pe de altă parte, NATO a anunțat că-și închide biroul de la Kiev, iar armata Ucrainei a anunțat primii soldați morți în estul țării. De cealaltă parte, regiunea rusă Rostov, la graniță cu Ucraina, a declarat stare de urgenţă din cauza afluxului de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel duminică la o încetare a focului imediată în estul Ucrainei, unde ciocnirile dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, relatează Reuters. El a mai spus că Ucraina este în favoarea negocierilor în cadrul Grupului de Contact Trilateral (TGG), unde Ucraina participă alături de Rusia şi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
„Susţinem intensificarea procesului de pace. Sprijinim convocarea imediată a TGG şi introducerea imediată a unui «regim al tăcerii»", a scris Zelenski pe Twitter.
În acelaşi timp, Polonia, care deţine în prezent preşedinţia OSCE, a anunţat duminică faptul că va convoca o sesiune extraordinare a Consiliului Permanent al organizaţiei pe tema Ucrainei. Kievul a cerut ca sesiunea să aibă loc luni, conform unei scrisori postate pe Twitter de Adam Halacinskie, reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE.
Câțiva ruși au protestat la Moscova față de iminenta invadare a Ucrainei de către Rusia. Cele şase persoane care au protestat cu pancarte față de posibila invadare a Ucrainei au fost reținute de polițiști. Protestul a avut loc chiar în centrul Moscovei. „Rusia, nu te atinge de Ucraina!”, au strigat protestatarii. Poliţiştii i-au reținut imediat.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a cerut, în discursul rosit la Conferinţa pentru Securitate de la München, găsirea unei soluţii diplomatice la criza din Ucraina şi a semnalat că se opune unui atac al Rusiei, pledând pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi pentru multilateralism.
Wang Yi a declarat că este necesară o soluţie diplomatică la conflictul separatist din estul Ucrainei. „De ce, pur şi simplu, nu se pot reuni toate părţile pentru a continua discuţiile în detaliu şi pentru a elabora un plan de reducere a tensiunilor, aşa cum prevede Acordul de la Minsk? Exact acest lucru ar trebui să îl facă părţile, ar trebui să se concentreze pe aceste aspecte, în loc să intensifice tensiunile, să genereze panică şi să sensibilizeze opinia publică prin crearea de riscuri ale unui război", a declarat Wang Yi, potrivit publicaţiei Stern, în intervenţia online la Conferinţa pentru Securitate de la München.
„Toate ţările trebuie să îşi asume răspunderea şi să se implice în găsirea unei soluţii diplomatice", a adăugat Wang Yi.
Ministrul de Externe al Chinei a pledat pentru respectarea suveranităţii naţiunilor. „Suveranitatea unui stat, independenţa şi integritatea teritorială trebuie protejate şi respectate. Aceasta este una dintre normele fundamentale în relaţiile internaţionale. Iar Ucraina nu face excepţie", a subliniat Wang Yi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.