Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat, ieri, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situația din Siria, iar liderul de la Kremlin l-a îndemnat pe prim-ministrul Israelului să nu întreprindă acțiuni care să destabilizeze Siria.

 

„Președintele Vladimir Putin și premierul Israelului au avut o conversație telefonică, la cererea părții israeliene. Cei doi lideri au discutat despre problemele din Siria, inclusiv de atacul lansat de forțele israeliene asupra unei baze militare din provincia siriană Homs. Vladimir Putin a subliniat că respectarea suveranității Siriei este de o importanță fundamentală și l-a îndemnat pe Netanyahu să nu întreprindă acțiuni care ar putea destabiliza Siria”, a transmis Administrația Prezidențială din Rusia. Cel puțin 14 persoane au murit după ce baza militară Tiyas, aflată în provincia Homs, a fost lovită de rachete israeliene. Drept reacție, Iranul a ameninţat că va ataca Israelul din cauza bombardamentelor. În același context, președintele american Donald Trump a avertizat Rusia, miercuri, că va desfășura acțiuni militare în Siria, acuzând Moscova pentru susținerea președintelui sirian Bashar al-Assad și ca reacția la atacul chimic atribuit regimului de la Damasc în urma căruia au murit peste 70 de persoane. Rusia a avertizat Occidentul împotriva unui atac asupra Siriei, care este de asemenea susținută de Iran. Moscova consideră că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate în privința agravării conflictului din Siria, subliniind „necesitatea de a evita scăparea de sub control a situației", relatează site-ul agenției Xinhua.

„Ieri, mi-am exprimat indignarea față de informațiile privind utilizarea armelor chimice în Republica Arabă Siriană. De asemenea, am urmărit îndeaproape evoluțiile din cadrul Consiliului de Securitate și regret că până acum Consiliul nu a reușit să ajungă la un acord în această privință. Astăzi, i-am sunat pe ambasadorii celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie – n.r.) pentru a reitera profunda îngrijorare cu privire la riscurile impasului actual și pentru a sublinia necesitatea de a evita scăparea de sub control a situației. Să nu uităm că, în cele din urmă, eforturile noastre trebuie să urmărească încetarea suferinței îngrozitoare a poporului sirian", a spus Guterres.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat, ieri, că nu a precizat niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei, adăugând că acesta ar putea avea loc ”foarte curând sau nu”, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, tot ieri, că Ankara se află într-o poziție „foarte inconfortabilă” din cauză că unele state au transformat Siria într-o arenă de luptă.

„Suntem într-o poziție foarte inconfortabilă deoarece unele țări, care se bazează pe puterea lor militară, transformă Siria într-o arenă de lupte”, a declarat Erdogan. „Astăzi voi vorbi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Voi vorbi cu el despre cum putem opri masacrul chimic din Siria”, a adăugat Erdogan.

Pe de altă parte, serviciile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad au preluat controlul asupra zonei Ghuta de Est, suburbia Damascului care se afla sub controlul insurgenţilor, anunţă armata rusă. Miercuri, Vladimir Putin a dispus trimiterea agenţilor poliţiei militare ruse în orăşelul sirian Duma, situat la periferia Damascului, unde a avut loc presupusul atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad, care neagă orice implicare. Rusia susţine că atacul chimic din Siria este o înscenare, fiind comis de un grup umanitar rebel.