Socialiștii din R. Moldova critică declaraţiile de la Bucureşti - Aceiaşi comunişti duşmănoşi
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a cerut ieri condamnarea Declarației Parlamentului de la București cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Socialiștii doresc reconfirmarea votului pentru Declarația de inviolabilitate adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2016. Comuniștii au anunțat că susțin această propunere. Totodată, socialiștii au cerut demisia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, ca urmare a participării sale la ședința solemnă de la București.
„Solicităm demisia de onoare a președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Prin prezența dumneavostră acolo, ați demonstrat că nu mai reprezentați poporul Republicii Moldova”, a declarat secretarul general al Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrâncea.
În replică, liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, le-a reproșat socialiștilor că la Moscova se declară ruși, la Chișinău - stataliști, iar la București - români. Andrian Candu a menționat că s-a simțit onorat să participe la evenimentul festiv de la București și să vorbească în fața celor două camere din Parlamentul României.
„Eu am participat la o ceremonie și la o aniversare la fel cum am făcut-o în multe alte capitale. Am fost onorat să mă adresez plenului ambelor camere ale Parlamentului României. Dacă nu ați fost atenți, am vorbit despre viitorul Republicii Moldova în cadrul UE. Nu suntem într-un stat în care libertatea de exprimare nu se respectă. Voi sunteți cei care instigați. Dacă voi ați fi respectat că există o parte care așa crede, într-un stat ca Republica Moldova în care sunt multe națiuni, trebuie să existe respect și toleranță. Voi sunteți cei care provocați. Toleranță vă lipsește”, a spus Candu.
La 27 martie, Parlamentul României a adoptat „Declaraţia solemnă pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care s-au reflectat unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul ce trebuie să fie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în Uniunea Europeană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.