Nava Ocean Viking a salvat în cursul nopţii de duminică spre luni 369 de migranţi în Mediterana, după o a şasea operaţiune de salvare în doar numai câteva zile, informează AFP, citând organizaţia neguvernamentală franceză SOS Mediterana, căreia îi aparţine această navă.

În prezent, nava are la bord 572 de migranţi salvaţi, precizează organizaţia pe contul său de Twitter. Ultima operaţiune de salvare a vizat o „mare ambarcaţiune din lemn'', care semnalase că se află „în pericol în regiunea de căutare şi salvare libiană'' duminică spre seară, a indicat un purtător de cuvânt al SOS Mediterana. Această ambarcaţiune a fost reperată pe radar, apoi vizual seara, iar operaţiunile de salvare au durat peste 5 ore. Printre cele 369 de persoane preluate la bordul Ocean Viking sunt nouă femei, un bebeluş, doi copii mici şi 110 minori neînsoţiţi, conform aceleiaşi organizaţii, care precizează că migranţii provin în special din Egipt, Bangladesh şi Eritreea.

Duminică după-amiază, Ocean Viking salvase 71 de migranţi aflaţi în pericol într-o ambarcaţiune de lemn supraîncărcată în zona de căutare şi de salvare malteză. Ocupanţii acesteia veneau din Libia, de unde plecaseră cu trei zile mai devreme şi, fără hrană şi apă la bord, erau epuizaţi în momentul salvării. La 1 mai, Ocean Viking a debarcat 236 de migranţi salvaţi în mare în Sicilia. Nava s-a aflat apoi în decurs de mai multe săptămâni într-un doc din Napoli pentru lucrări şi a revenit la operaţiunile de salvare pe mare din Marsilia.

Naţiunile Unite au criticat recent Libia şi Uniunea Europeană şi le-au cerut să-şi reformeze operaţiunile de căutare şi salvare în Marea Mediterană, afirmând că practicile actuale privează migranţii de drepturile şi demnitatea lor, sau chiar îi costă viaţa. De la începutul anului 2021, 866 de migranţi şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa, potrivit cifrelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

SOS Mediterana declară că a salvat peste 30.000 de persoane din februarie 2016, mai întâi cu Aquarius, apoi cu Ocean Viking.