SUA se consultă cu Administraţia Chinei într-o problemă explozivă - Dosarul nuclear iranian
Administraţia Joseph Biden a iniţiat consultări cu Beijingul pe tema crizei asociate programului nuclear iranian, afirmă surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com.
Robert Malley, emisarul special american privind Iranul, a discutat cu un membru al Administraţiei de la Beijing despre situaţia programului nuclear iranian. Administraţia Joseph Biden nu a făcut niciun anunţ pe această temă.
„A avut loc un schimb profund de puncte de vedere pe tema programului nuclear iranian", a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing.
Departamentul de Stat a transmis că „emisarul special Rob Malley a iniţiat interacţiuni cu membri ai Congresului, aliaţi, parteneri şi alte naţiuni" pe tema programului nuclear iranian.
Iranul a avertizat că va bloca accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la instalaţii atomice dacă Statele Unite nu relaxează sancţiunile până pe 21 februarie. China joacă un rol-cheie în soluţionarea crizei cu Iranul. Teheranul rezistă mai bine presiunilor occidentale cât timp beneficiază de susţinerea Beijingului.
Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.
„Vom folosi acest acord ca platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic şi la activităţile destabilizatoare ale Iranului. Ţinând cont de aceste lucruri, suntem încă departe de obiective", a explicat recent Antony Blinken, noul secretar de Stat american.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile, subliniind că Teheranul a luat „decizia finală şi ireversibilă" de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.
Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat marţi că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.