Statele Unite vor furniza Ucrainei muniții antitanc care conțin uraniu sărăcit în cadrul unui nou pachet de ajutor militar în valoare de până la 175 de milioane de dolari, a anunțat Pentagonul în timpul unei vizite la Kiev a secretarului de stat american, Antony Blinken, potrivit The Guardian.

Cele 175 de milioane de dolari fac parte dintr-un total de asistență de peste 1 miliard de dolari pe care Blinken l-a anunțat miercuri în capitala ucraineană, în prima zi a vizitei sale de două zile. Este pentru prima dată când SUA trimit munițiile perforante pentru blindate în Ucraina, deși Marea Britanie a făcut deja acest lucru. Obuzele americane vor „înarma” tancurile Abrams pe care SUA urmează să le furnizeze, de asemenea, în următoarele luni.

Ambasada Rusiei la Washington a denunțat decizia ca fiind "un indicator de inumanitate", adăugând că „Statele Unite se amăgesc singure prin refuzul de a accepta eșecul așa-numitei contraofensive a armatei ucrainene".

Şi Kremlinul a criticat joi decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit. Utilizarea lor în trecut „a determinat o creştere galopantă” a cancerelor şi, de aceea, este o „veste foarte proastă” pentru care „responsabilitatea va reveni Statelor Unite”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declaraţie de presă.

Aflat miercuri la Kiev, secretarul de stat american Antony Blinken a făcut public un nou pachet de ajutor de 1 miliard de dolari pentru Ucraina. Noul pachet de ajutor include şi 5,4 milioane de dolari din active îngheţate aparţinând unor oligarhi ruşi, sumă pe care Washingtonul vrea să o remită Ucrainei pentru a sprijini reintegrarea şi reabilitarea veteranilor de război.

Această decizie a fost „percepută în mod cu totul negativ” la Moscova, a indicat Peskov.

Rusia consideră „ilegitimă” orice confiscare de active ruse, „fie ele publice sau private”, a subliniat el, promiţând că aceasta va duce, „într-un fel sau altul, la un proces în justiţie”.