Summit UE. Plan pentru relansare economică post-coronavirus - Negocieri dure, final incert
Incapabili să ajungă la un compromis după două zile de summit, cei 27 de lideri ai UE au decis să intre în prelungiri şi să se reîntâlnească duminică la prânz, în speranţa de a depăşi blocajele privind uriaşul plan de relansare post-coronavirus aflat în discuţie
Angela Merkel şi Emmanuel Macron s-au întâlnit duminică, la ora 09.30, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a decide ce cale ar trebui urmată, după 48 de ore de discuţii care nu au dispus la concesii aşa-zisul grup al „frugalilor”, în frunte cu Olanda şi din care mai fac parte Austria, Danemarca şi Suedia, foarte rezervaţi asupra acestui proiect. Finlanda are de asemenea o poziţie apropiată de acestea. Angela Merkel a estimat drept „posibil” ca cei 27 de lideri ai ţărilor din UE, reuniţi de vineri la Bruxelles, să nu ajungă la un acord nici duminică asupra planului de relansare post-coronavirus. „Există multă bunăvoinţă (...), însă este de asemenea posibil ca astăzi (duminică) să nu se ajungă la niciun rezultat”, a declarat Merkel la sosirea la summit pentru o nouă zi de negocieri pe care ea a calificat-o drept „decisivă”. La rândul său, preşedintele francez, Emmanuel Macron, care susţine acest plan alături de Germania, a atenţionat că un „compromis” nu ar putea fi atins cu preţul ambiţiosului proiect european. În pofida „disensiunilor”, Macron a apreciat că un acord este încă posibil.
Şi premierul grec Kiriakos Mitsotakis şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un acord. „Ne confruntăm cu o criză economică fără precedent şi pur şi simplu nu ne putem permite să apărem divizaţi sau slabi”, a spus Mitsotakis.
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că susţine ţările care doresc corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Totuşi, el a adăugat că ar trebui să se ajungă la un compromis, pentru a răspunde astfel şi îngrijorărilor exprimate de alte state membre. În schimb, premierul ungar Viktor Orban este unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi ai ideii condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, el susţinând că un astfel de mecanism automat ar presupune modificarea tratatelor UE. De partea sa, cancelarul austriac Sebastian Kurz a recunoscut că mai este „un drum lung de parcurs” privind ajungerea la un acord.
Comisia Europeană a propus iniţial un pachet de 750 de miliarde euro, dintre care 500 miliarde euro sub formă de granturi şi 250 miliarde euro în credite. Sâmbătă, preşedintele Consiliului European a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro. Fiind necesară unanimitatea statelor membre, un compromis este foarte greu de găsit.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.