Fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu sânge vizibil la urechea dreaptă, după focuri de armă care au costat viaţa a cel puţin o persoană din rândul asistenţei, scriu AFP şi Reuters.

Presupusul trăgător şi un spectator au fost ucişi, iar o altă persoană a fost rănită în stare gravă, potrivit presei americane, citând autorităţile judiciare locale.

Spectatorul  "a murit pe loc" după ce a fost "împuşcat în cap", potrivit unui martor intervievat de NBC News, relatează AFP.

"Am auzit mai multe focuri de armă, bărbatul de lângă mine a fost lovit în cap, a murit pe loc şi a căzut la baza tribunei", a spus Joseph, al cărui nume de familie nu a fost specificat.

Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat, a transmis oficial FBI. Fostul președinte era la un miting electoral în statul Pennsylvania și își începuse discursul de câteva minute, când s-au auzit focuri de armă. De pe o clădire aflată la aproximativ 200 de metri de scenă, un individ a tras cu o pușcă cu lunetă în fostul președinte. Ca prin minune, Donald Trump a fost lovit doar în ureche, iar viața lui nu este pusă în pericol.

Donald Trump vorbea despre imigranți, când s-au auzit focuri de armă. Fostul președinte american a pus mâna la ureche, a realizat că a fost lovit și s-a lăsat în jos. Agenții de la Secret Service l-au înconjurat imediat. După câteva secunde, a venit anunțul: „Atacatorul e mort! Atacatorul e mort!” Trump, cu dâre de sânge pe față de la urechea lovită de glonț, a ridicat pumnul în aer ca să arate publicului că este bine, în timp ce era dus către mașină. Participanții de la miting au răspuns cu urale și aplauze.


FBI a dezvăluit identitatea atentatorului

FBI a dezvăluit identitatea tânărului care a tras la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania. Fostul președinte a fost împușcat în urechea dreaptă. Poliția încearcă să afle dacă agresorul a avut complici.

FBI a anunțat că numele atacatorului este Thomas Matthew Crooks, potrivit Sky News. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 20 de ani. Anchetatorii au mai anunțat că prioritatea oamenilor legii a fost să „identifice motivul atacului” și „dacă a fost implicat altcineva”. Oficialii au adăugat că ancheta va continua „zile, săptămâni și luni”.

Două persoane au murit în incidentul în care s-au tras focuri de armă spre fostul preşedinte Donald Trump. Una dintre persoane este trăgătorul şi alta este o persoană din public. Trump a fost rănit la ureche, dar americanii anunță că el a părăsit spitalul după ce a primit îngrijiri medicale.

Ulterior, fostul președinte a fost văzut pentru prima dată de la atacul de la miting. Directorul adjunct de comunicații al lui Trump, Margo Martin, a publicat un videoclip cu el coborând pe treptele unui avion duminică dimineață.

„Puternic și rezistent. El nu se va opri niciodată din lupta pentru America”, a scris ea în mesajul care însoțește filmarea. Se pare că Trump a aterizat în New Jersey.

 

UPDATE ORA 06.07 AlegeriSUA2024: Reacţii internaţionale după focurile de armă asupra lui Trump 

Preşedintele american Joe Biden a făcut o declaraţie televizată după incidentul în care un atacator a tras spre fostul preşedinte Donald Trump. Biden spune că Trump „se simte bine" şi că intenţionează să vorbească cu el „în curând", notează Mediafax. Joe Biden spune că Donald Trump „se simte bine" şi că intenţionează să vorbească cu el „în curând". 
Biden a încercat să ia legătura cu fostul preşedinte Donald Trump, care este „cu medicii săi".
„Se pare că se simte bine - intenţionez să vorbesc cu el în scurt timp. Nu există loc în America pentru acest tip de violenţă - este bolnav, este bolnav. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să unim această ţară - nu putem permite ca acest lucru să se întâmple, nu putem fi aşa, nu putem tolera acest lucru", a spus Biden
El a mulţumit Serviciului Secret şi polițiștilor.
„Mitingul ar fi trebuit să se poată desfăşura paşnic, fără nicio problemă. Dar ideea ... ideea că există violenţă politică în America ca aceasta este pur şi simplu nemaiauzită - pur şi simplu nu este adecvată. Toată lumea trebuie să o condamne, toată lumea", a adăugat Biden
Cu privire la rivalul său politic, Biden a spus: „Dacă voi putea să vorbesc cu Donald, vă voi anunţa şi pe dvs.".

Joe Biden "a vorbit" cu Donald Trump sâmbătă seara, a declarat un responsabil al Casei Albe, după tirurile de la un miting din Pennsylvania împotriva republicanului, care a fost rănit la ureche, notează AFP, citat de Agerpres, 

UPDATE ORA 05.46  AlegeriSUA2024: Biden a vorbit cu Trump după focurile de armă de la mitingul din Pennsylvania

"Preşedintele Trump se simte bine" şi "aşteaptă cu nerăbdare să vi se alăture la Milwaukee", în statul Wisconsin, unde va avea loc acest important eveniment în perioada 15-18 iulie, au anunţat echipa sa de campanie şi Partidul Republican într-un comunicat.

UPDATE ORA 04.22 AlegeriSUA2024: Un spectator ucis, doi răniţi grav în cursul mitingului lui Trump (Secret Service) 

Un spectator a fost ucis şi alţi doi grav răniţi de focuri de armă în cursul unui miting al candidatului republican la prezidenţialele americane, Donald Trump, a indicat sâmbătă serviciul de protecţie a personalităţilor politice, Secret Service, într-un comunicat publicat pe X, transmite AFP.

 

Foto: (c) Brendan McDermid/REUTERS 


Focurile de armă au fost auzite la ora 18.15 (22.15 GMT), atacatorul "trăgând de mai multe ori dintr-o poziţie ridicată", potrivit comunicatului.