Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat ieri că a avut o întrevedere „extraordinară" cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, catalogând drept „foarte bune" relaţiile bilaterale, deşi criticase dur Berlinul din cauza legăturilor cu Moscova.

 

„Avem o relaţie foarte, foarte bună", a declarat Donald Trump, potrivit publicaţiei germane Die Welt, după întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu Angela Merkel cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles.

„Am avut o întrevedere extraordinară, am discutat despre bugetele alocate apărării şi despre relaţiile comerciale”, a precizat Donald Trump.

Cu câteva ore înaintea întrevederii cu Angela Merkel, Donald Trump afirmase, de faţă cu Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: „Germania este controlată în totalitate de Rusia, deoarece primeşte 60%-70% din energie din Rusia şi o nouă conductă de gaz; să îmi spuneţi dacă această situaţie este adecvată, deoarece eu cred că nu este, cred că este un lucru foarte rău pentru Alianţa Nord-Atlantică”.

Donald Trump a criticat-o în mai multe rânduri pe Angela Merkel din cauza politicilor în materie de imigraţie şi practicilor comerciale.

Cancelarul german a replicat: „Am experimentat o parte a Germaniei controlate de Uniunea Sovietică și sunt foarte fericită astăzi că suntem uniți în libertate în cadrul Republicii Federale Germania și astfel putem să ne determinăm propriile politici și să luăm propriile decizii și asta este foarte bine.”

Şi Ursula von der Leyen, ministrul Apărării de la Berlin, a reacționat aproape imediat la afirmația președintelui SUA.

„Avem numeroase probleme cu Rusia, fără nicio îndoială”, a spus oficialul german, care participă la summitul NATO de la Bruxelles. „Pe de altă parte, fără îndoială, în mod cert trebuie să ținute deschise liniile de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de agenția Reuters.

Ministrul german a mai afirmat că ar dori ca „omul de afaceri Donald Trump” să se uite nu doar la bilanțul contabil, ci la rezultat. Ursula von der Leyen a subliniat că Germania se angajează să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru apărare.

Membrii NATO și-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.