Președintele Ucrainei, Zelensky, a declarat că are „vești bune”, afirmând că forțele ucrainene au recucerit mai multe așezări de la Rusia. Zelenski nu precizat ce localități au fost recucerite, spunând că „acum nu este momentul să le numim”.

Separat, oficiali americani au declarat că Ucraina face „progrese lente, dar semnificative” împotriva forțelor ruse.

În discursul său video de seară către ucraineni, președintele Zelenski a spus că există „vești bune” în legătură cu succesul trupelor ucrainene.

„Cred că fiecare cetățean se simte mândru de soldații noștri”, a spus el, numind unități militare specifice și aplaudând curajul lor în luptă. Dar „acum nu este momentul să numim așezările în care se întoarce steagul ucrainean”.

Ucraina și-a înăsprit securitatea operațională în ultimele săptămâni, oferind puține detalii despre o contraofensivă așteptată pe scară largă în est și sud.

Soldații ucraineni au lansat o ofensivă la sud-est de Harkov, spre regiunea estică Donețk, asupra căreia Rusia a menținut un control militar substanțial de la începutul războiului, în urmă cu șase luni.

Unele rapoarte sugerează că forțele ucrainene s-ar afla la câteva zeci de kilometri de orașul Izyum, o verigă importantă în lanțul de aprovizionare militară a Rusiei.

Luând cuvântul la un eveniment în Statele Unite, Colin Kahl - subsecretarul apărării pentru politică - a sugerat că forțele ucrainene au performanțe mai bune decât trupele ruse în anumite zone.

„Este încă devreme. Cred că ucrainenii fac progrese lente, dar semnificative. Și vom vedea cum decurg lucrurile”, a declarat acesta, citat de agenția de presă Reuters. Cu toate acestea, situația rămâne tensionată.

În actualizarea sa nocturnă, Statul Major General ucrainean a declarat miercuri că a „respins toate atacurile rusești” în regiunile Harkov și Donețk - dar că ambele părți au continuat să tragă focuri de artilerie și lovituri aeriene, avariind locuri diferite.

Un oficial de rang înalt al ONU pentru drepturile omului a declarat că organizația este îngrijorată de strămutarea oamenilor în Ucraina - și în special de soarta copiilor.

„Au existat acuzații credibile de transferuri forțate de copii neînsoțiți către teritoriile ocupate de Rusia sau chiar către Federația Rusă”, a avertizat Ilze Brands Kehris, secretar general adjunct pentru drepturile omului.

Agenția sa este îngrijorată de faptul că Rusia a creat „o procedură simplificată” pentru a le oferi acestor copii cetățenia rusă și, eventual, pentru a fi adoptați în familii rusești, a spus ea. Astfel de măsuri ar încălca Convenția de la Geneva, a adăugat ea.

Tot miercuri, SUA s-au declarat îngrijorate de o mișcare forțată similară a adulților ucraineni. Departamentul de Stat a acuzat Kremlinul că are liste de ucraineni care urmează să fie forțați să ajungă în zonele din țară aflate sub control rusesc, ca parte a ceea ce numește „operațiuni de filtrare”.

„Filtrarea este un cuvânt dezumanizant, care descrie o campanie masivă pe care Kremlinul a lansat-o pentru a-i încarcera, deporta cu forța sau face să dispară pe acei cetățeni ucraineni despre care Moscova decide că ar putea fi o potențială amenințare”, a declarat purtătorul de cuvânt Vedant Patel. „Victimelor filtrării nu li se dă de ales decât să se supună sau să se confrunte cu consecințe grave”. El a descris sistemul ca fiind o operațiune avansată și pe scară largă, care implică tehnologii precum recunoașterea facială și urmărirea telefoanelor - și a declarat că SUA au dovezi care leagă oficialii Kremlinului de acest proiect.

Cu toate acestea, ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat că ucrainenii care călătoresc în Rusia au trecut doar printr-o procedură de înregistrare.