UE trebuie să expulzeze mai mulţi imigranţi ilegali - Să înceapă curăţenia!
Statele europene trebuie să expulzeze mai mulţi străini în situaţie ilegală către ţările lor de origine, pentru a evita alimentarea populismului, a declarat joi, în faţa Senatului francez, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Aceste expulzări trebuie să treacă prin înmulţirea „acordurilor conform cărora ţările de origine să-şi reprimească cetăţenii care nu trăiesc în situaţie legală" în UE, unde 140.000 de migranţi au intrat în mod clandestin anul trecut, a pledat comisarul european în timpul unei audieri în faţa Comisiei pentru afaceri europene.
„Avem nevoie de mai multe acorduri de readmisie cu ţările de origine şi care să funcţioneze mai bine. (...) Comisia Europeană ar trebui să folosească toate instrumentele" pe care le are la dispoziţie pentru a reuşi acest lucru, inclusiv să pună în balanţă „ajutorul internaţional, acordurile de piaţă, vizele" sau bursele „Erasmus", un program european pentru educaţie, a enumerat ea.
Comisarul european, care a prezentat la sfârşitul lui septembrie, la Bruxelles, noul Pact asupra migraţiei, a amintit de asemenea că executivul european poate condiţiona de la începutul lui 2020 o înlesnire a condiţiilor de atribuire de vize de nivelul de „cooperare" al statelor care au acorduri de readmisie.
„Motivul pentru care eu insist atâta asupra expulzărilor este acela că cetăţenii europeni, cred eu, sunt gata să primească persoanele care au nevoie de protecţie internaţională, însă ei vor să se facă distincţie între cei care au dreptul să rămână, cei care trebuie integraţi, şi cei care nu au vocaţia de a rămâne", a explicat comisarul european.
„Dacă nu suntem capabili să fim mai eficienţi în privinţa expulzărilor, există riscul ascensiunii populismului şi riscul de a pierde susţinerea cetăţenilor europeni", şi-a mai exprimat îngrijorarea Ylva Johansson.
„Există o marjă destul de mare pentru progres" în Europa în ceea ce priveşte problema expulzărilor, a continuat Johansson, subliniind că rata medie de executare a unei decizii de expulzare este de 30% în Europa, însă scade la 13-14% în Franţa.
Ea a criticat de asemenea procedurile foarte lungi înainte ca o astfel de decizie să fie luată. Între timp, „oamenii se integrează în societate, se îndrăgostesc, încep să lucreze şi devine foarte dificil să faci aceste expulzări, ceea ce eu vreau să evit", a spus ea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.