Un cătun din New Hampshire a dat startul scrutinului prezidenţial - Alegeri în SUA
Într-o reflectare fidelă a sondajelor de opinie, cei şase electori din Dixville otch, un cătun pierdut în pădurile din New Hampshire de la graniţa de nord-est a Statelor Unite cu Canada, nu au reuşit să departajeze candidaţii la alegerile prezidenţiale americane.
Potrivit CNN, la vot au participat patru republicani şi doi alegători care nu şi-au declarat apartenenţa politică. „Sper că oricine va câştiga alegerile prezidenţiale va gestiona situaţia cu delicateţe, iar cine nu va câştiga, la fel, va gestiona cu delicateţe", a declarat Annmarie Pintal, unul dintre cei şase electori. „Avem nevoie de unitate. Trebuie să găsim un teren comun şi să fim dispuşi să ne lăsăm deoparte diferendele", a declarat şi Scott Maxwell, un alt elector din Dixville Notch. În această localitate s-a dat marţi, la miezul nopţii, startul votului, perpetuând o tradiţie înfiinţată încă din 1960, care i-a adus titlul de „First in the Nation" (Primul din naţiune - n.r.). Votul a durat doar câteva minute, la fel şi numărătoarea şi anunţarea rezultatelor: trei voturi pentru candidata democrată Kamala Harris şi trei voturi pentru candidatul republican Donald Trump.
În afară de satul vecin Millsfield, care a votat tot la miezul nopţii, majoritatea secţiilor de votare de pe coasta de est s-au deschis marţi la 6.00 a.m. (11.00 GMT) sau 7.00 a.m. (12.00 GMT). Legile electorale din acest mic stat din nord-est permit municipalităţilor cu mai puţin de 100 de locuitori să-şi deschidă secţiile de votare la miezul nopţii şi să le poată închide atunci când au votat toate persoanele înscrise pe listele electorale.
După una dintre cele mai violente campanii din istoria Statelor Unite ale Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare pentru a garanta că alegerile din 5 noiembrie au loc în siguranţă şi că este astfel protejată integritatea fizică a oficialilor electorali şi a alegătorilor în eventualitatea în care se produc episoade violente, scrie EFE. Sute de echipamente de securitate, drone, lunetişti, geamuri şi veste antiglonţ şi chiar un buton de panică conectat la numărul de urgenţă vor asigura buna desfăşurare a zilei electorale şi vor permite tuturor să-şi exercite dreptul de vot.
Departamentul de Justiţie a trimis observatori electorali în 86 de jurisdicţii din 27 de state, inclusiv în cele considerate cheie. De altfel, la aceste alegeri se va înregistra cel mai mare număr de observatori federali din istorie.
Climatul de polarizare din ţară a escaladat progresiv până la cote fără precedent, de când, pe 6 ianuarie 2021, susţinătorii fostului preşedinte şi actualului candidat republican Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA în momentul în care Congresul certifica victoria în alegeri a actualului preşedinte Joe Biden. Poliţia Capitoliului, conştientă că ceea ce s-a întâmplat în 2021 s-ar putea repeta, a efectuat în urmă cu câteva zile un exerciţiu de evacuare la care au participat 12 elicoptere. Pentru a preveni apariţia protestelor violente, aşa cum s-a întâmplat în 2020 împotriva birourilor electorale din comitate, statele, în special cele mai contestate, au alocat milioane de dolari guvernelor locale pentru a-şi consolida securitatea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.