Un incident neraportat a avut loc în Rusia sau Kazahstan - Nor radioactiv peste Europa
Un nor radioactiv s-a răspândit în Europa în septembrie şi octombrie, au anunţat autorităţile franceze. Foarte probabil norul s-a format în urma unui accident nuclear produs pe teritoriul Rusiei sau al Kazahstanului, dar nu a fost anunţat de autorităţile celor două ţări. Conform specialiştilor, norul radioactiv nu pune în pericol sănătatea oamenilor.
Norul care ar proveni din Rusia sau Kazakhstan nu prezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediu, nivelul radiaţiilor încadrându-se în limitele anuale, anunţă Comisia Naţională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).
Comisia spune că a luat la cunoştinţă, prin intermediul serviciilor specializate ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena, de posibilitatea prezenței unor radionuclizi artificiali (ruteniu), deasupra teritoriului României şi a luat măsuri din luna septembrie, monitorizând situaţia prin intermediul rapoartelor zilnice.
„S-au constatat concentrații la nivelul radioactivității naturale a mediului, precum şi deplasarea poluanților prin măsurarea concentrațiilor diferite în zona județelor Constanța, Ilfov - Bucureşti, Giurgiu - Alexandria. La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către RNSRM, precum şi de către Compartimentul Urgențe Nucleare şi Radiologice din cadrul CNCAN, se încadrează în limitele anuale a radioactivității mediului natural, în medie de 10 ori mai mici decât nivelul de atenționare”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei, postat pe site-ul instituţiei.
Conform autorităților franceze care se ocupă de radioprotecție și siguranță nucleară, un nor radioactiv s-a răspândit în Europa în septembrie și octombrie și ar proveni din Rusia sau Kazakhstan, informează The Independent. În urma posibilului accident nuclear a fost provocat un nor radioactiv. Accidentul a avut loc cel mai probabil deasupra fluviului Volga și munților Urali, în ultima săptămână a lui septembrie. Particule de ruthenium-106 au fost detectate în mai multe state, dar concentrația acestora nu este dăunătoare sănătății umane.
Jean-Marc Peres, directorul Insititutului francez pentru radioprotecție și siguranță nucleară (IRSN): „Autoritățile ruse au transmis că nu ar avea cunoștință că un asemenea accident a avut loc pe teritoriul lor”.
Biroul federal german pentru protecție împotriva radiațiilor a transmis că este exclusă varianta unui accident produs la o centrală nucleară din cauza tipului de particule detectate.
„Ruthenium-106 este folosit ca o sursă de radiație în terapia pentru cancer pentru tratamentul tumorilor oculare. Ruthenium se poate produce de asemenea în timpul reprocesării elementelor de combustibil nuclear”, a anunțat Biroul federal german pentru protecție împotriva radiațiilor.
Dacă s-a fi produs în Franța, acest incident ar fi dus la evacuarea persoanelor și adăpostirea acestora la câțiva kilometri de locul unde s-a produs accidentul, confirmă IRSN.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.