Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela și președinte interimar autoproclamat, a discutat marți cu sindicatele din Venezuela, care urmează să inițieze o serie de greve menite să pună presiune pe președintele Nicolas Maduro, relatează Reuters.

 

Grevele ar urma să crească presiunea asupra Guvernului și a lui Maduro, considerați vinovați pentru criza economică cu care se confruntă Venezuela. De asemenea, opoziția dorește să profite de momentul întoarcerii lui Guaido în Venezuela, în pofida amenințărilor, pentru a-i demonstra lui Nicolas Maduro că este momentul să predea puterea.

„Credeau că presiunea își atinsese punctul maxim. Ar trebui să știe că presiunea abia a început”, a declarat Juan Guaido. Juan Guaido a părăsit Venezuela în urmă cu câteva săptămâni prin ignorarea unei interdicţii de călătorie impusă de Curtea Supremă de Justiţie. Administraţia Nicolas Maduro a avertizat că liderul opoziţiei riscă să fie arestat. La întoarcerea lui Guaido în Venezuela, Maduro a transmis că „nu va permite nimănui să întrerupă pacea din Venzeuela”. Actualul președinte a convocat demonstrații „anti-imperialiste” pe teritoriul țării sâmbătă, când sunt programate și protestele convocate de Guaido. „Minoritatea nebună continuă cu actele nesăbuite. Îi vom învinge, în mod sigur”, a declarat Maduro în cadrul unei ceremonii de comemorare a aniversării de șase ani de la moartea predecesorului său, Hugo Chavez. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia. Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine „toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.