Premierul Ungariei, naţionalistul Viktor Orban, ieşit întărit după ce a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative de duminică, a avertizat luni Uniunea Europeană că „lucrurile nu mai pot continua aşa”.

„Nu ne înfruntăm cu Europa. Vrem o Uniune Europeană de succes şi puternică, dar pentru aceasta trebuie ca toţi să putem spune ceea ce ne deranjează", a declarat Orban la televiziunea Echo Tv. Pentru şeful guvernului de la Budapesta, rezultatul de duminică, în care partidul său, Fidesz (conservator), a obţinut aproape 50% din voturi, a convins „întreaga Europă că lucrurile nu mai pot continua aşa”. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat ieri că Ungaria a acţionat pentru a aborda „cu realism” principalele probleme europene, precum disputa referitoare la viitorul Uniunii Europene.

Răspunzând unei întrebări despre politica viitorului guvern de la Budapesta faţă de UE, Kovacs a declarat că, în 2015, ungurii au fost martori la traversarea ţării lor de către 400.000 de imigranţi şi au fost conştienţi de faptul că, fără măsurile ulterioare adoptate de executivul ungar, acelaşi flux de migranţi s-ar fi repetat „lună de lună, an de an”.

Întrebat în legătură cu posibilitatea ca UE să sisteze finanţările pentru Ungaria, Kovacs a declarat că acele fonduri i se cuvin Ungariei şi că „nu sunt un cadou”. El a susţinut că Ungaria şi-a deschis pieţele într-un moment în care a face acest lucru a dezavantajat economia ungară, iar fondurile de coeziune ale UE au reprezentat „compensaţii” pentru decalajul economic şi de infrastructură dintre Ungaria şi Europa de vest. Kovacs a adăugat că Europa şi opoziţia din Ungaria ar trebui să înţeleagă că acţiunile guvernului de la Budapesta nu servesc doar interesele Ungariei, ci şi pe cele ale UE.

Cât despre viitorul Europei, Kovacs spune că guvernul ungar are o poziţie clară: graniţele suveranităţii naţionale şi puterile instituţiilor europene ar trebui să fie clar definite. Guvernul ungar îşi menţine poziţia că problemele provocate de imigraţie reprezintă cele mai mari pericole şi provocări pentru viitorul Europei, a insistat Kovacs, adăugând că premierul Viktor Orban s-a exprimat întotdeauna pe diverse teme şi "va continua să o facă".

Alegerile din Ungaria, un scrutin inechitabil

Procesul electoral din Ungaria și resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziției de a concura într-un mod echitabil la alegerile parlamentare de duminică, a anunțat ieri Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Douglas Wake, șeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a precizat că votanții ungari au avut de ales dintre mai mulți candidați, dar „intimidarea și retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media și finanțarea opacă a campaniei electorale” au împiedicat dezbaterile politice reale.

„Cheltuielile excesive din partea guvernului pentru anunțuri și reclame electorale, care au amplificat mesajul de campanie al coaliției de guvernământ, au subminat capacitatea adversarilor de a concura pe o bază echitabilă. Drepturile și libertățile fundamentale au fost respectate în general, dar au fost exercitate într-un climat nefavorabil ... Accesul la informație, precum și libertățile de asociere și ale mass-media au fost restrânse, inclusiv prin modificările legislative recente. Campania ostilă a limitat spațiul pentru dezbateri substanțiale și a diminuat capacitatea alegătorilor de a lua o decizie în cunoștință de cauză. De asemenea, televiziunea publică a favorizat în mod clar coaliția de guvernământ”, a mai transmis reprezentantul OSCE.

Misiunea OSCE în Ungaria a avertizat în privința "suprapunerii omniprezente între informațiile prezentate de guvern și campaniile publicitare ale coaliției de guvernământ, care, alături de alte abuzuri privind resursele administrative, a șters liniile de delimitare dintre stat și partid, aspect care este în contradicție cu angajamentele asumate în cadrul OSCE”.