Rusia riscă sancţiuni punctuale din partea Uniunii Europene ca urmare a atacului care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi, a declarat, miercuri, Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Este vorba de o încălcare gravă a drepturilor civice prin utilizarea unei substanţe neurotoxice şi credem cu fermitate că acest incident nu poate rămâne fără consecinţe”, a declarat Heiko Maas în Parlamentul Germaniei.

„De aceea, în următoarele zile, ne vom coordona pentru o reacţie cu partenerii noştri din cadrul Uniunii Europene şi cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a adăugat Heiko Maas.

Şeful diplomaţiei de la Berlin a subliniat că este în interesul Rusiei să clarifice acest caz. În lipsa unor explicaţii clare din partea Rusiei, „sunt inevitabile sancţiunile punctuale şi proporţionate împotriva celor responsabili. Rusia ar face bine să nu lase acest incident să ajungă atât de departe”, a atras atenţia Heiko Maas.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a declarat marţi că el crede că a fost atacat cu o substanţă neurotoxică de agenţi ai servciilor secrete ruse deoarece Administraţia de la Moscova îl consideră o ameninţare în perspectiva scrutinului prezidenţial programat în Rusia în 2021. „Au înţeles că sunt mari probleme care îi ameninţă înaintea alegerilor pentru desemnarea membrilor Dumei de Stat”, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a afirmat Aleksei Navalnîi.

Miercuri, acesta le-a cerut europenilor să meargă mai departe în ceea ce priveşte sancţiunile.

„Sancţiunile împotriva întregii ţări nu funcţionează. Cel mai important lucru este să le interzică beneficiarilor regimului să rămână şi să le îngheţe activele. Oligarhii şi oficialii importanţi, cercul cel mai restrâns al lui Putin”, a mai spus Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a fost internat 32 de zile în Clinica universitară Charité din Berlin, dintre care 22 de zile s-a aflat la terapie intensivă. Disidentul rus a fost externat acum două săptămâni. Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost transferat în comă în Germania. Medicii germani au stabilit că disidentul rus a fost atacat cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Rusia a negat orice implicare în presupusul atac şi a cerut dovezi că disidentul ar fi fost otrăvit.