Angajamentul Beijingului de a menţine relaţii bune cu Washingtonului „nu s-a schimbat", i-a spus joi preşedintele chinez Xi Jinping emisarului preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, în vizită în China, relatează AFP.

 

Jake Sullivan este primul consilier pentru securitate naţională care se deplasează în China din 2016. Această vizită intervine pe fondul tensiunilor între China şi aliaţii-cheie ai Washingtonului în Asia - Japonia, Filipine şi Taiwan -, pe care Washingtonul s-a angajat miercuri din nou să-i susţină.

Joi, la Beijing, preşedintele chinez l-a asigurat pe Sullivan că, în pofida unor „schimbări importante", „angajamentul Chinei în favoarea unei dezvoltări stabile, sănătoase şi durabile a relaţiilor între China şi SUA nu s-a schimbat", potrivit televiziunii publice CCTV.

„Sperăm că SUA vor coopera cu China pentru a ne întâlni la jumătatea drumului", a adăugat Xi Jinping.

Mai devreme, Sullivan a discutat cu generalul chinez Zhang Youxia, vicepreşedintele Comisiei militare centrale, într-o întâlnire faţă în faţă, care s-a referit în primul rând la autonomia Taiwanului.

Potrivit unui comunicat făcut public de Casa Albă, emisarul preşedintelui american Joe Biden a subliniat importanţa „stabilităţii" în strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală. În plus, el a insistat asupra importanţei „libertăţii de navigaţie" în Marea Chinei de Sud, teatru al unor incidente între Beijing şi Manila.

Zhang Youxia, în schimb, a avertizat că statutul insulei autonome Taiwan reprezintă „prima linie roşie care nu poate fi încălcată în ceea ce priveşte relaţiile sino-americane".

„China a fost mereu angajată în menţinerea păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan", a declarat el, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării chinez. Însă „independenţa Taiwanului" este „incompatibilă" cu „pacea şi stabilitatea" în strâmtoare, a spus generalul chinez.

„China cere SUA să pună capăt oricărei complicităţi militare cu Taiwanul, să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să nu mai difuzeze ştiri false privind Taiwanul", a declarat Zhang Youxia, potrivit comunicatului ministerului chinez.

China, care consideră Taiwanul parte a teritoriului său, acuză cu regularitate SUA, principalul furnizor de arme al insulei, că susţine tacit curentul proindependenţă. Beijingul nu exclude opţiunea militară pentru a obţine într-o zi revenirea Taiwanului sub tutela sa, notează AFP.