Rusia a cerut marţi Uniunii Europene să nu dea curs solicitării preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a trimite misiuni speciale la infrastructurile energetice ucrainene, care au fost în ultimele luni ţinta bombardamentelor ruseşti, transmite agenţia EFE.

 

Ucrainenilor nu le mai este suficientă „carnea de tun'' a propriilor trupe, aşadar „le recomandăm insistent infailibililor europeni ca de data aceasta să nu accepte rolul care le-a fost încredinţat'', a scris pe Telegram vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Propunerea trimiterii unor misiuni internaţionale la instalaţiile energetice ucrainene a fost făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la conferinţa „Solidari cu poporul ucrainean'', care a reunit la Paris circa 50 de ţări.

„Se vede că (Zelenski) vrea ca europenii să se pună acolo ca scuturi umane (...) Au nevoie de sânge proaspăt'', a adăugat în mesajul său fostul preşedinte rus Medvedev.

Zelenski a subliniat că „astfel de misiuni ale UE pot deveni un factor de încredere pentru stabilizarea situaţiei şi un control internaţional adecvat''.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a convenit cu Ucraina desfăşurarea experţilor său la toate centralele atomoelectrice şi a cerut din nou stabilirea unui perimetru de securitate în jurul centralei Zaporojie.

Bombardamentele ruseşti cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ucrainene au început în octombrie ca represalii după explozia care a avariat podul Crimeii.

Zelenski i-a transmis duminică omologului său american Joe Biden că aceste raiduri au distrus sau scos din funcţiune aproximativ jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei. În acest timp, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat marţi măsuri suplimentare de securitate ale infrastructurilor energetice, de transport şi industriale ale Rusiei în contextul războiului cu Ucraina.

Directorul acestui serviciu, Aleksandr Bortnikov, a declarat că astfel de măsuri se impun în urma creşterii acţiunilor de sabotaj ucrainene, el amintind de recentele atacuri cu drone asupra unor aerodromuri sau depozite de combustibil pe teritoriul rus.