Primarul suspendat din funcţie al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea într-un nou dosar, alături de omul de afaceri Vasile Lucuţ, patronul firmei SC Unicarm SRL. Domocoş este acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată, în timp ce Lucuţ a fost deferit justiţiei pentru dare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii i-au trimis în judecată pe Adrian Domocoş, Vasile Lucuţ şi Ioan Uşvat, şeful Compartimentului urbanism din cadrul Primăriei Beiuş, dar şi societatea SC Unicarm SRL. Conform rechizitoriului, în perioada 14.10.2010 - 26.04.2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar, a pretins și a primit suma totală de 59.000 lei de la Lucuț și societatea comercială SC Unicarm SRL, pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal o autorizație de construire, având ca obiect construirea unui magazin universal în municipiul Beiuș, să confere un regim preferențial în soluționarea cererilor ulterioare și să susțină interesele societății comerciale sus-menționate.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, Domocoş a încheiat contracte de sponsorizare între Unicarm şi Asociaţia "Fortuna" Beiuş, al cărui preşedinte este şi în prezent Domocoş. Tot potrivit rechizitoriului, primarul și Ușvat Ioan, în calitate de șef al Compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Beiuș, deși cunoșteau faptul că societatea comercială SC Unicarm SRL nu deținea autorizație de construire pentru magazinul situat în municipiul Beiuș, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu, nu au luat măsurile necesare pentru sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate decât după ce Primăria Beiuș a fost somată în acest sens de către Inspectoratul Teritorial în Construcții Bihor.


După această somație, la data de 12 noiembrie 2010, inculpații au emis ilegal autorizația de construire având ca obiect construirea imobilului, deși nu exista acordul de mediu și acordul proprietarilor vecini afectați, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice și obținând un avantaj pentru societatea comercială. În plus, arată anchetatorii, în luna noiembrie 2010, Domocoş a acceptat ca pe o suprafață de 470 mp din domeniul public al municipiului Beiuș să fie construită o parcare necesară funcționării magazinului aparținând societății Unicarm, fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere și fără plată, cauzând un prejudiciu bugetului local al municipiului Beiuș, în cuantum de 84.600 lei (până în prezent).

Patronul firmei Unicarm nu ar fi singurul care a contribuit cu diverse sume de bani către asociaţia patronată de primar. În perioada martie 2009 - decembrie 2012, Domocoș, în calitate de președinte al Asociației "Fortuna" Beiuș, a obținut cu titlu de sponsorizare, de la mai multe societăți comerciale, sume de bani și mobilier în valoare totală de 105.011,79 lei. După efectuarea sponsorizărilor de către societățile comerciale respective, primarul municipiului Beiuș a efectuat în favoarea lor mai multe activități în exercitarea atribuțiilor de serviciu, emiţând certificate de urbanism, autorizaţii de construcţii şi chiar încheind contracte cu unele dintre ele, dispunând şi plata unor facturi tot către firmele care îl sponsorizaseră. Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile aparținând lui Domocoș. Reamintim că marţi tot procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată pe primarul din Beiuş, pentru fapte de corupţie. Alături de el în acest dosar au mai fost trimişi în judecată episcopul greco-catolic Virgil Bercea, Constantin Mihăilă, administratorul Episcopiei, Stela Emilia Iambor, contabilul şef al Episcopiei, Doina Daniela Blaga şi Nelu Florin Morgovan, funcționari publici în cadrul Biroului Impozite și Taxe din cadrul Primăriei municipiului Beiuș, Ioan Uşvat, şeful Compartimentului urbanism, Viorel Mateaş, la data faptelor secretarul Primăriei Beiuş, George Laurenţiu Bunea, administratorul unei firme, şi Daniela Crina Petruţ, auditor în cadrul Primăriei Beiuş. Adrian Domocoş a fost arestat în acest dosar, DNA solicitând, ieri, judecătorilor de la Curtea de Apel prelungirea măsurii preventive. Judecătorii au decis prelungirea mandatului, astfel că Adrian Domocoş va rămâne după gratii cel puţin încă 30 de zile. De asemenea, administratorul Episcopiei, Constantin Mihăilă, rămâne sub control judiciar. Decizia Curţii de Apel Oradea nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.