Este binecunoscut faptul că primăvara în special foarte multe persoane utilizează focul deschis la lucrările de igienizare a grădinilor, curţilor, terenurilor virane şi păşunilor, pentru distrugerea resturilor furajere şi menajere, respectiv a vegetaţiei uscate. Aceste activităţi întreprinse fără a lua măsurile necesare de prevenţie constituie deseori cauzele extinderii necontrolate a focului.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor au fost solicitaţi să intervină, numai de la începutul acestui an, la peste 100 de arderi necontrolate. Nici anul trecut nu a fost mai liniştit pentru reprezentanţii ISU. Din cele 4309 situaţii de intervenţie, 327 au fost arderi necontrolate, majoritatea producându-se la începutul anului. "Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei uscate, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile au obligativitatea respectării unor reguli stricte, altfel, riscă, conform legii, să fie sancţionate", ne-a declarat cpt. Sorin Caba, purtător de cuvânt al ISU. Aceste arderi se fac în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite în acest sens, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului în final, nu înainte, însă, de obţinerea permisului de lucru cu focul. De la începutul acestui an, cadrele ISU au aplicat 8 sancţiuni în valoare de 20.000 lei, în acelaşi timp, au acordat 25 de avertismente. "Nu avem ca scop amendarea cât mai multor persoane, încercăm ca prin activităţile de prevenire desfăşurate să împiedicăm aceste fenomene", a mai precizat cpt. Sorin Caba.
Un rol important în distrugerea prin ardere a deşeurilor de acest fel îl are Agenţia pentru Protecţia Mediului. Orice persoană care se decide să dea foc la vegetaţie sau la diverse resturi trebuie să obţină acceptul de la APM şi să informeze în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate. Arderile, inclusiv cele controlate, sunt total interzise pe teritoriul ariilor naturale protejate. Potrivit purtătorului de cuvânt al APM Bihor, Ioana Lascu, de la începutul anului nicio persoană nu a solicitat acceptul Agenţiei pentru incendiere, în timp ce anul trecut s-a dat acceptul pentru 5 incendieri din tot atâtea solicitări. Toţi cei care nu respectă prevederile impuse de lege riscă să fie sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 1000 şi 2500 de lei.