Procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, au efectuat, ieri, 11 percheziţii la persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală, care ar fi încheiat contracte și cu primării din Bihor, prejudiciul produs prin evidenţierea în contabilitate a unor achiziţii fictive fiind estimat la şase milioane de lei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2013, suspecţii R.A.Z. şi Ţ.R.M. au constituit un grup infracţional organizat la care ulterior au aderat şi alţi suspecţi, în vederea săvârşirii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală constând în sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat de către societăţi comerciale, având ca obiect de activitate lucrări de construcții.

Modul de operare consta în evidenţierea, în actele contabile, a unor operaţiuni de achiziţie (în special servicii) de la diverse societăţi comerciale, operaţiuni comerciale care nu au avut corespondent în realitate. În cadrul acestor circuite, perfectate în contextul derulării contractelor de lucrări publice, unele societăţi au avut rolul de "tampon" în relaţia cu alte societăţi de acelaşi tip sau cu societăţi de tip "fantomă", prin intermediul cărora au fost retrase din circuitele economice sumele reprezentând obligaţiile fiscale aferente operaţiunilor comerciale şi/sau contravaloarea unor prestări de servicii ori achiziţii de bunuri care nu au existat faptic şi prin care au fost supradimensionate artificial costurile de execuţie.

S-a reţinut că, în perioada 2010-2013, grupul de societăţi (în prezent în procedură de insolvenţă) a înregistrat facturi fiscale de achiziţie fără conţinut economic (fictive) de la trei societăţi comeriale de tip "tampon (buffer)". Rolul acestor societăţi a fost acela de a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate în relaţiile cu beneficiarul final (grupul de societăţi comerciale). În realitate, reprezentanţii grupului de firme au controlat activitatea societăţilor comerciale "tampon", acestea fiind administrate de către angajaţi sau colaboratori ai grupului, printre care au fost identificaţi suspecţii P.O., Ţ.R.M. şi D.T.D.

La rândul lor, societăţile de tip "tampon (buffer)" au înregistrat achiziţii de la alte trei societăţi de tip "fantomă (missing traders)" a căror rol era acela de a asigura un circuit "în lanţ" al facturilor cu scopul de a supradimensiona costurile, în aşa fel încât beneficiarii acestui circuit să înregistreze cheltuieli artificiale, prin adăugarea unui adaos comercial corespunzător de către fiecare societate cu comportament "fantomă" implicată în circuit. Respectivele societăţi comerciale au fost controlate de către suspectul U.E.M. Activitatea grupului de societăţi comerciale s-a concentrat pe adjudecarea unor contracte de lucrări finanţate cu fonduri publice, sens în care au participat la o serie de licitaţii efectuate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Printre unităţile administrativ-teritoriale beneficiare ale contractelor de achiziţie adjudecate de către grupul de societăţi comerciale au fost identificate mai multe primării de pe raza judeţului Bihor. Valoarea prejudiciului estimat este în sumă de 6.000.000 lei.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea au fost duse, ieri, în vederea audierii, şapte persoane. Cauza a fost instrumentată împreună cu Direcţia Generală Antifraudă. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.