Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, ieri, la bilanțul DNA că în 2014 a fost înregistrat cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigați, DNA cerând Parlamentului încuviințarea arestării a nouă parlamentari și a 12 actuali și foști miniștri.

Codruţa Kovesi a spus la bilanțul activității DNA pe 2014, la care au participat președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta, că anul trecut, Direcția Națională Anticorupție a cerut Parlamentului încuviințarea începerii urmării penale și arestării pentru nouă parlamentari și pentru 12 actuali și foști miniștri.

"DNA a solicitat Parlamentului încuviinţarea arestării a nouă parlamentari şi a formulat 12 cereri de încuviinţare a urmăririi penale faţă de miniştri şi foşti miniştri. Este cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi de DNA într-un an. Este un semn evident al independenţei DNA, iar investigarea corupţiei la nivel înalt va continua, indiferent de funcţia administrativă sau politică deţinută de persoana vizată", a arătat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a adăugat că anchetele din 2014 au vizat domenii diversificate, cum ar retrocedările ilegale ale proprietăţilor, sănătate, educaţie, achiziţii publice, corupţie în legătură cu procesul legislativ sau fraude cu fonduri europene. "Unele anchete au împiedicat producerea unor prejudicii importante în bugetul de stat. Într-un singur dosar, intervenţia procurorilor a prevenit producerea unui prejudiciu de peste 105 milioane de euro, sumă ce reprezintă de cinci ori bugetul DNA pe un an de zile", a mai spus Kovesi.

 

Cele mai multe dosare penale soluţionate

Conform procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, anul trecut au fost soluționate cele mai multe dosare penale și au fost emise cele mai multe rechizitorii, ponderea infracțiunilor investigate fiind fraudele privind procedura de achiziții publice. Cei 86 de procurori DNA care au desfășurat activități de urmărire penală au investigat peste 9.100 de cauze. În medie, un procuror a făcut investigații în aproape 105 dosare penale. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai spus că în anul 2014 au fost 317 rechizitorii întocmite de procurorii anticorupție, iar peste 1.100 de inculpați au fost trimiși în judecată. Kovesi a mai arătat că ponderea infracțiunilor investigate a fost reprezentată de fraude privind procedurile de achiziții publice, fiind peste 700 de cauze cu acest obiect.

 

Încredere mare în instituţie

DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de încredere de la înfiinţare, lucru confirmat şi prin dublarea numărului de accesări a paginii de internet, dar şi de cercetări sociologice care arată că este instituţia din sistemul judiciar cu cea mai mare încredere, a declarat, tot ieri, procurorul şef Codruţa Kovesi. "Interesul public faţă de activitatea DNA este foarte ridicat, ceea ce se reflectă inclusiv în dublarea numărului de accesări ale paginii de internet în raport cu anul trecut (2013, n.r.). Mult mai important decât acest indicator este faptul că încrederea publică în DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea instituţiei. Potrivit unei cercetări sociologice, DNA se bucură de o încredere de peste 55 la sută, cea mai mare încredere pentru o instituţie din sistemul judiciar", a declarat Codruţa Kovesi. Şeful DNA a adăugat că, anul trecut, instituţia a participat la un proiect pilot privind identificarea elementelor de sustenabilitate a instituţiei, realizat prin interviuri cu persoane din sistemul judiciar, societatea civilă şi jurnalişti, iar această analiză a indicat că performanţa DNA în 2014 este considerată "consistentă şi credibilă". "Creşterea încrederii publice în DNA se reflectă inclusiv în creşterea cu 78 la sută a numărului de sesizări pe care le primim de la cetăţeni. Din perspectiva noastră, câştigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că DNA a aplicat legea în mod egal. Nu a avut şi nu are reţineri în a atinge vârful piramidei reţelelor de corupţie, indiferent de apartenenţa politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate. Cetăţenii au fost încurajaţi de anchetele deschise de DNA, dar, în egală măsură, şi de practica instanţelor judecătoreşti, în special a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a mai spus Kovesi. Ea a mai menţionat că o treime din totalul condamnaţilor pentru fapte de corupţie sunt în închisoare.

310 milioane euro confiscaţi

Hotărârile judecătoreşti definitive în cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, sumă care, dacă ar fi fost executată şi recuperată, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor într-un an, a declarat Codruţa Kovesi, care a subliniat că este important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni. Ea a precizat că, anul trecut, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane de euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul instituţiei pe un an de zile. "Sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat. Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infacţionale în sumă de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar fi putut asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an de zile. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri", a spus procurorul şef al DNA. Kovesi a mai arătat că activitatea DNA a fost influenţată de modificările legislative survenite în 2014, impactul major fiind dat de aplicarea noilor Coduri.

E nevoie de încă 50 de procurori

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai declarat ieri că schema de personal a DNA ar trebuie majorată cu 50 de procurori, precizând că a formulat o propunere în acest sens. "Considerăm prioritară identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare ce revin procurorilor şi soluţionarea, în primul rând, a cauzelor importante pentru societate. Din perspectiva noastră, o primă direcţie de rezolvare este creşterea numărului de procurori, şi am formulat deja o propunere de majorare a schemei de procurori cu încă 50 de posturi", a spus Kovesi. Procurorul şef al DNA a precizat că a înaintat o copie a acestei solicitări celor prezenţi la bilanţ, respectiv președintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta, ministrulului Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea şi preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose. "Orice analiză trebuie să se raporteze la specificul dosarelor pe care le instrumentăm. Complexitatea dosarelor DNA presupune situaţii în care un procuror nu poate instrumenta întru-un mod eficient mai multe dosare în acelaşi timp. Şi am să vă dau doar exemplul dosarului referitor la achiziția de licențe pentru calculatoare sau dosarele privind retrocedări ilegale, exemplele în acest sens putând fi multiple", a adăugat Kovesi.