Doi agenţi din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor au fost prinşi, marţi noaptea, în flagrant, după ce au cerut şi primit mită o mie de euro de la un orădean ce fusese implicat într-o tamponare, săptămâna trecută. În momentul în care au fost surprinşi de procurori, unul dintre poliţişti, Flaviu Secan, a încercat să scape de banii marcaţi aruncându-i pe geamul unei toalete din sediul Poliţiei Rutiere Bihor. Secan este urmărit penal pentru luare de mită, în timp ce colegul său, Ciprian Câmpan, este cercetat pentru fals intelectual, anchetatorii schimbând, după audieri, încadrarea faptei în cazul său.

Orădeanul care a fost implicat într-o tamponare pe care nu a declarat-o la timp pentru că nu avea încheiată asigurarea obligatorie auto este cumnatul lui Decebal Hanaş, unul dintre aspiranţii la fotoliul de primar al Oradiei la alegerile locale. Bărbatul s-a prezentat la Poliţia Rutieră Bihor după termenul prevăzut de lege, iar cei doi poliţişti i-au cerut o mie de euro pentru a-i rezolva problema, mai exact pentru a întocmi procesul verbal cu o altă dată. Pentru că nu avea aceşti bani, V.I. i-a cerut cumnatului său, Decebal Hanaş, suma necesară, acesta din urmă fiind cel care a anunţat autorităţile. Flagrantul a fost organizat de procurorii DGA şi conducerea IPJ Bihor şi a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, chiar în sediul Poliţiei Rutiere din Centrul Civic. Cei o mie de euro primiţi şpagă se aflau asupra agentului Flaviu Secan, care, încercând să scape de banii marcaţi, i-a aruncat pe geamul unui toalete. „Banii au ajuns în curtea interioară a blocului din apropierea sediului Poliţiei Rutiere. Acolo i-am găsit, răsfiraţi pe trotuar. Noroc că era 3 noaptea", a precizat comisarul şef Liviu Popa, şeful IPJ Bihor. Cei doi poliţişti au fost duşi la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, iar după primele cercetări, agentului Ciprian Câmpan i-a fost schimbată încadrarea faptei. Faţă de Flaviu Secan procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar faţă de Câmpan, începerea urmăririi pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, întrucât a făcut menţiuni neconforme cu realitatea în actele referitoare la tamponare. Concret, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie Oradea, poliţistul a schimbat data producerii incidentului la solicitarea şoferului care nu avea încheiată asigurare auto obligatorie. Conducerea Poliţiei bihorene a precizat că, imediat după flagrant, Flaviu Secan şi-a dat demisia. „Ne-a uşurat munca în acest fel, pentru că trebuia să întocmim tot felul de acte. Doresc să mai spun încă o dată că sunt un scut pentru poliţiştii care muncesc, dar sunt duşmanul celor care comit astfel de fapte. Personal îi duc în arest", a ţinut să sublinieze inspectorul şef Liviu Popa. Acesta a transmis cetăţenilor ca, în cazul în care, li s-au pretins bani sau alte servicii de la poliţişti în schimbul unui anumit comportament, să sesizeze conducerea IPJ Bihor sau Parchetul. „Au în noi un sprijin. Nu ne dăm la o parte, indiferent cine ar fi, dacă pune mâna pe un leu. Reiterez hotărârea mea de a lucra cu oricine este abilitat sau de bună credinţă pentru a elimina orice abatere din rândul poliţiei. Nu îmi dosesc gunoiul sub un colţ de preş şi spun că la mine în cameră este curăţenie", a mai spus Liviu Popa.

Agentul Flaviu Secan lucrează în cadrul IPJ Bihor din 2005, fiind şef de post înainte de a ajunge la Poliţia Rutieră. Ciprian Câmpan face parte din Poliţia bihoreană din 2008, după ce, timp de un an, a muncit la Poliţia de frontieră din Halmeu. Amândoi sunt tineri şi, deocamdată, nu se ştie dacă au mai comis şi alte fapte de genul cărora sunt acuzaţi acum. Ciprian Câmpan este fiul lui Florian Câmpan, fost poliţist în cadrul SPR Bihor, dar şi nepotul lui Ioan Câmpan, inspector şef al Poliţiei bihorene în perioada 1997-2000. Dintre cei doi poliţişti doar Flaviu Secan a fost prezentat în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă, judecătorii emiţând pe numele lui un mandat pentru 29 de zile.