Ca urmare a abaterilor constatate în trafic pe șoselele bihorene, de ieri până azi, au fost aplicate 114 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 45.210 lei. Au fost reținute 13 permise de conducere și două certificate de înmatriculare.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 57 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 46 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, cinci au fost pentru folosirea telefonului mobil la volan fără un sistem de tip „mâini libere”, trei sancțiuni au fost pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor, iar trei sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

Băut la volan

Joi, 14 martie, la ora 08.50, pe drumul comunal 193, în localitatea Ceica, județul Bihor, polițiștii Secției nr.2 de Poliție Rurală Beiuș au depistat în trafic un bărbat de 58 de ani, localnic, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,46 mg./l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.  

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Secției nr.2 de Poliție Rurală Beiuș continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, sub supravegherea unui procuror.

Atenție!

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul conducea cu permisul suspendat, nu avea permis, avea o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge sau se afla sub influența substantelor psihoactive.