Peste 70 de persoane au fost cercetate, anul trecut, de Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, 46 dintre acestea fiind ulterior învinuite pentru fapte de corupţie. Dintre cei anchetaţi în 2014, 23 au fost poliţişti, iar şapte, poliţişti de frontieră. Instanţele de judecată au condamnat definitiv 24 de persoane în dosarele instrumentate de SJA Bihor, nouă fiind angajaţi ai MAI.

Potrivit bilanţului de activitate al Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor pe 2014, anul trecut au făcut obiectul cercetărilor 77 de făptuitori, au fost învinuite 46 de persoane şi a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de 42 inculpaţi. Dintre cele 77 de persoane cercetate, 30 au fost personal MAI (23 din cadrul poliției și 7 din poliția de frontieră), din care 4 cu funcţii de conducere şi 26 cu funcţii de execuţie. În dosarele penale instrumentate, procurorii de caz au dispus reţinerea a 15 persoane, faţă de 14 inculpaţi instanţele de judecată hotărând cercetarea acestora în stare de arest preventiv, 4 dintre ei fiind angajați ai structurilor județene din cadrul MAI. Tot potrivit bilanţului, în anul 2014 s-au efectuat cercetări în 46 de dosare penale, 23 dintre acestea fiind din sesizare proprie. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 15 dosare (în 8 cauze faţă de angajaţi ai MAI, iar în alte 7 dosare faţă de persoane din alte instituţii publice). În ceea ce priveşte soluţiile dispuse, se evidenţiază cele 13 rechizitorii prin care au fost sesizate instanţele de judecată, din care 8 rechizitorii au fost emise de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea şi cinci, de alte structuri de parchet. Trei dintre dosarele la care au lucrat ofiţerii SJA Bihor au fost soluționate prin încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției, confirmate ulterior de instanţele competente. 

Condamnaţi definitiv

În ceea ce priveşte finalitatea cauzelor, în anul 2014, instanţele au pronunţat 25 hotărâri din care 13 definitive, prin acestea din urmă fiind condamnate 24 de persoane, din care 9 erau angajaţi MAI. În bilanţul de activitate al SJA sunt exemplificate hotărârile definitive de condamnare pronunțate de instanțele competente în dosarele privindu-i pe Coste Loredana Mirela - ofițer și Botto George Alexandru - agent, Rob Florian - ofițer, Ignia Constantin Cristian - ofițer, Porge Traian - agent, Moț Ion Florin - primar, Rațiu Gheorghe, Varga Gabriel și Popa Mugur Gheorghe - comisari Garda de Mediu, Afloare Cristina Eugenia - comisar Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Ardelean Ancuţa Codruţa - avocat, Domocoș Mihai - inginer specialist RAR, Bențe Valerica - referent. Pe de altă parte, ofiţerii Serviciului Anticorupţie au desfăşurat anul trecut 94 de activităţi preventive la care au participat 2.478 de angajaţi ai MAI, dintre care 141 cu funcţii de conducere şi 2.337 cu funcţii de execuţie. Au fost vizate în principal structurile de poliţie rutieră, ordine publică, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, centrul de reținere și arest preventiv - toate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, precum şi cele din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Crișana" al județului Bihor, respectiv Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor. Ca o consecinţă pozitivă a activităţilor preventive derulate, spun reprezentanţii Serviciului, au fost consemnate trei situaţii în care funcţionari MAI au sesizat SJA Bihor cu privire la oferirea unor sume de bani în schimbul unor servicii, fiind înregistrate dosare penale în care s-au efectuat cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de dare de mită.

Bihorenii care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii MAI pot apela linia telefonică gratuită TELVERDE 0800.806.806. Sesizările mai pot fi transmise prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043 respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro. Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea nr. 2, de către şeful SJA Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15.00, şi de ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15.00.