Mai multe percheziţii au avut loc în toată ţara, în două dosare descinderi fiind organizate şi în Bihor. În primul caz este vizat un grup organizat care ar fi obţinut ilegal fonduri, iar în al doilea caz sunt vizate persoane suspectate de evaziune fiscală.

Potrivit IGPR, la datele de 4 și 5 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dâmbovița și ai inspectoratele de poliție județene Prahova și Sibiu, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, au efectuat 66 de percheziții domiciliare, în județele Sibiu (27), Hunedoara (2), Bihor (2), Timiș (1), Botoșani (2), Caraș (1), Bihor (9), Brașov (2), Gorj (1) Dolj (1), Mureș (3), Alba (1), Mehedinți (2), Giurgiu (1), Bacău (1), Argeș (1), Galați (1), Ialomița (1), Constanța (1), Olt (1), Iași (1) și în municipiul București (3), într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și obținerea ilegală de fonduri. „Din investigațiile efectuate a reieșit că, în perioada iunie 2019 - decembrie 2021, prin intermediul a peste 30 de societăți comerciale, 25 de persoane, în baza unor documente care ar fi fost falsificate, ar fi solicitat fonduri garantate de stat, în cadrul unui program cu fonduri guvernamentale, pentru întreprinderi mici și mijlocii, fiind obținute finanțări de la mai multe unități bancare, cu intenția vădită de a nu returna împrumutul. De asemenea, persoanele cercetate nu ar fi inițiat afaceri, conform proiectelor întocmite în acest sens și și-ar fi însușit, în interes propriu, banii alocați”, se arată într-un comunicat transmis, ieri, de IGPR. Prejudiciul cauzat este estimat la 5.800.000 de lei.

Cercetările sunt continuate, pentru administrarea întregului probatoriu, în vederea dispunerii măsurilor prevăzute de lege. Ieri, tot IGPR a anunţat că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat 11 percheziții domiciliare, în județele Cluj, Bihor și Sălaj, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală, față de 5 persoane.

Din cercetări a reieșit că persoanele vizate, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, ar fi dispus înregistrarea, în actele contabile, de facturi ce reflectă operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor. Au fost puse în executare mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate, în scopul identificării acestora și conducerii la sediile inspectoratelor de poliție județene Cluj și Bihor, pentru aducerea la cunoștință a calității procesuale, a drepturilor și obligațiilor aferente și audierii. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română. La acțiune au participat polițiștii inspectoratelor de poliție județene Cluj, Bihor și Sălaj (Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Criminalistic și Serviciul pentru Acțiuni Speciale).