Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice bihoreni au efectuat, ieri, 14 percheziții, la persoane bănuite de obținere ilegală de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații. Patru bărbaţi sunt bănuiţi că au obţinut 1,6 milioane de lei de la statul român, pentru cazarea şi masa unor cetăţeni din Ucraina care nici nu intraseră în ţara noastră în perioada respectivă.

 

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au efectuat, ieri, 14 percheziții domiciliare (12 în Oradea, una în comuna Hidișelu de Sus și una în Baia Mare), la persoane bănuite de obținere ilegală de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

„Din cercetări, a reieșit că, în perioada martie 2022 – mai 2023, cei patru bărbați, cu vârste cuprinse între 23 – 77 de ani, ar fi obținut diverse sume de bani, în mod injust, de la instituții publice, prin decontarea cheltuielilor de cazare și hrană pentru cetățeni din Ucraina. Bănuiții ar fi întocmit și depus cereri și declarații la serviciile unor instituții publice, prin care ar fi atestat date false, inexacte ori incomplete, creând astfel împrejurarea falsă că, la aproximativ 340 de persoane, le-ar fi fost asigurată cazarea și hrana în 39 de imobile, deținute de bănuiți în proprietate sau chirie, în municipiul Oradea, deși cetățenii în cauză nu au intrat pe teritoriul României sau nu s-au aflat în România în perioada de referință”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului consolidat al statului a fost estimat la peste 1.600.000 de lei. În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a celor în cauză, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea cercetărilor, diferite înscrisuri, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate de persoanele bănuite, în desfășurarea activităților infracționale.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză.  Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș.