Poliţia Română va suplimenta numărul de agenţi pe traseele factorilor poştali în urma unui protocol de colaborare cu Poşta Română semnat luni de inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, şi de directorul Poştei Române, Tudor Gabriel Bohălţeanu. În judeţul Bihor, între cele două instituţii există astfel de colaborări încă din anul 2005, conducerea IPJ Bihor urmând să se întâlnească, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii locali ai Poştei Române pentru reînnoirea protocolului.

Obiectivul protocolului semnat la nivel naţional este creşterea siguranţei banilor şi bunurilor pe care subunităţile poştale le păstrează, depozitează, manipulează şi transportă, precum şi sporirea protecţiei pentru lucrătorii poştali şi clienţii Poştei Române, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Astfel, Poliţia va suplimenta efectivele de poliţişti care patrulează pe traseele de deplasare ale factorilor poştali, în perioada distribuirii pensiilor şi alocaţiilor, şi va desfăşura activităţi de instruire şi pregătire privind autoapărarea. Totodată, poliţiştii vor oferi consiliere de specialitate referitoare la măsurile de asigurare a pazei şi protecţiei unităţilor poştale, a bunurilor şi valorilor deţinute, manipulate şi transportate. Poşta Română va face demersuri pentru crearea posibilităţii achitării pensiilor în sedii ale autorităţilor locale, precum şi pentru însoţirea factorilor poştali de către poliţişti comunitari ori alte persoane desemnate de autorităţile locale, "pentru asigurarea unui climat sporit de siguranţă în zone care prezintă riscuri potenţiale pentru lucrătorii poştali". În plus, în vederea reducerii riscurilor la care pot fi expuşi factorii poştali, Poliţia va organiza deplasarea acestora în sectoarele de distribuire, cu mijloace de transport. Lucrătorii Poştei vor fi dotaţi cu mijloace tehnice de autoapărare şi localizare, se mai arată în comunicatul IGPR. Potrivit inspectorului principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, în judeţul nostru poliţiştii coalborează cu reprezentanţii Poştei de mai mulţi ani, urmând ca, săptămâna viitoare, conducerile celor două instituţii să aibă o întâlnire în vederea semnării protocolului de colaborare pe 2010.

În vara anului trecut, un poştaş din Vaşcău a rămas fără banii de pensii, aproximativ 10.000 de lei, după ce a fost tâlhărit în plină zi de trei bucureşteni. Hoţii au fost prinşi la scurt timp, pe raza localităţii Sâmbăta, iar prejudiciul a fost recuperat. În anul 2005, o maşină apartinând Poştei Române din Oradea care colecta încasările de la oficiile poştale din municipiu a fost jefuită, hoţii reuşit să fure 350 de milioane de lei vechi. Şi în acest caz suspecţii au fost atunci identificaţi şi reţinuţi.