În dimineața zilei de 9 decembrie, polițiștii locali au surprins la cerșit cinci minori, singuri și lipsiți de supraveghere, în Oradea.

Aceștia au fost identificați cu sprijinul logistic al Poliției Municipiului Oradea și duși la DGASPC Bihor, pe str. Feldioarei nr. 13, Oradea. Aici, asistenții sociali din cadrul instituției le-au asigurat copiilor servicii de găzduire și consiliere.

Ulterior, asistenții sociali ai DGASPC Bihor i-au contactat pe părinții minorilor și le-au solicitat acestora acte doveditoare, respectiv o anchetă socială, care să arate că dețin condiții minime de creștere și îngrijire a minorilor. În caz contrar, aceștia urmează să fie integrați în familii-suport, urmând ca ulterior sa fie făcute demersurile legale față de părinți, pentru decăderea acestora din drepturile părintești.

În cazul în care părinții pot justifica existența condițiilor minime de creștere și îngrijire, ei pot să-și preia copiii, pentru a-i reintegra în familie, dar sub monitorizarea instituțiilor abilitate din raza de domiciliu a copiilor. Acestea au obligația să verifice, periodic, respectarea măsurilor dispuse și să efectueze acțiuni de prevenire și combatere a situațiilor similare.

„Acțiunea a avut loc în urma unei sesizări primite de la un cetățean, motiv pentru care Poliția Locală mulțumește cetățenilor pentru implicare. Îi îndemnăm pe orădeni să-și asume sesizarea unor astfel de situații ori de câte ori este cazul, fie telefonic la 0259/969, fie prin înregistrarea unei sesizări pe aplicația Oradea City Report”, menţionează municipalitatea.