În perioada 11- 15 aprilie, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru gestionarea a 12 evenimente survenite pe raza judeţului, dintre care trei incendii, opt incendii de vegetaţie uscată şi o asanare de muniţie rămasă neexplodată.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU "Crişana", în intervalul 11-13 aprilie a.c., echipajele Gărzii de Pompieri 1 Mai, Secţiei de Pompieri  Beiuş, Staţiei de Pompieri Aleşd, Detaşamentului de Pompieri Marghita şi ale Staţiei de Pompieri Ştei au localizat şi lichidat opt incendii de vegetaţie uscată produse la terenuri virane, păşuni şi păduri situate în localităţile Tăşad, Beiuş, Tărcaia, Saca, Călăţea, Munteni, Marghita şi Poienii de Sus. Nu s-au înregistrat pagube materiale, pompierii militari împiedicând propagarea flăcărilor la gospodării şi autovehicule situate în apropierea focarelor de incendiu, precum şi la arbori în cazul pădurilor. Au ars circa 32 hectare de vegetaţie uscată şi aproximativ cinci hectare litieră de pădure de foioase.

În data de 13 aprilie, pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la bucătăria unei locuinţe situate în Oradea, pe strada Ion Heliade Rădulescu. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate, împiedicând extinderea acestuia la celelalte încăperi ale casei şi limitând pagubele la trei corpuri de mobilă şi materiale textile. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de mijloacele de încălzire, lângă soba metalică fiind aşezate bucăţi de hârtie.

Marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu la un depozit aparţinând unei societăţi comerciale, situat pe strada Pandurilor din municipiul Beiuş. La sosirea forţelor de intervenţie, flăcările se manifestau cu violenţă la întreaga construcţie în care erau depozitate materiale pentru confecţionarea mobilierului tapiţat, pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi, existând pericolul propagarii acestora la o altă hală aflată la aproximativ un metru, precum şi la o locuinţă situată în apropiere. La aproximativ cinci ore şi 30 minute de la sosirea la locul intervenţiei, pompierii militari se aflau încă la faţa locului, acţionând pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului. Cercetările preliminare au indicat faptul că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit determinat de un conductor electric deteriorat.

Tot  marţi, un apel pe numărul unic 112, solicita intervenţia pompierilor militari pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, găsită de un cetăţean pe un teren din localitatea Biharia, în timpul ce efectua lucrări agricole. Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă mobilizat la faţa locului a identificat un proiectil de calibru 76 milimetri, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care l-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă. Ieri dimineaţă, echipajele Gărzii de Pompieri Sălard au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o construcţie auxiliară din cadrul unei gospodării situate în localitatea Hodoş. Evenimentul, generat cel mai probabil, de un scurtcircuit determinat de un cablu electric neizolat corespunzător, s-a soldat cu arderea unui şopron din lemn, a unui adăpost pentru păsări şi a 39 de păsări. Pompierii militari au reuşit să salveze locuinţa situată în apropiere, zece păsări (găini) şi trei animale (porci).